U bent hier

Vier op de tien jongeren ervaart smartphone als belasting

39% van de jongeren ervaart de smartphone als een belasting. Ze voelen vooral de druk om ‘altijd maar bereikbaar te moeten zijn’ en vinden dat hun telefoon te veel afleiding geeft. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. De helft (52%) van de jonge mensen met een smartphone vindt dat ze te veel op hun telefoon zitten. Een derde (33%) noemt zich zelfs verslaafd aan hun smartphone.

Jongeren zijn het zat

Verus bezocht CSG Prins Maurits in Middelharnis en de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en bracht in beeld hoe leerlingen daar omgaan met de belastende werking van de smartphone.

De leerlingen van CSG Prins Maurits grijpen elk tussenuur, elke pauze, naar hun mobiel. Niet eens omdat ze dat zo leuk vinden maar gewoon uit verveling. Ze willen weer echt contact met elkaar en richtten een offline chill zone in. Ondersteund door de Yona Foundation.

En de Evangelische Hogeschool is met ingang van collegejaar 2018/2019 volledig schermvrij. Studenten leggen hun mobieltje aan het begin van de dag in een kluisje, en halen hem daar pas weer uit als ze naar huis gaan. Het is een succes: studenten vinden het heerlijk rustig.

Lees ook

PO | VO | MBO | HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs