U bent hier

Deze school is schermvrij. En de studenten vinden het heerlijk

De Evangelische Hogeschool in Amersfoort is met ingang van collegejaar 2018/2019 volledig schermvrij. Studenten leggen hun mobieltje aan het begin van de dag in een kluisje, en halen hem daar pas weer uit als ze naar huis gaan. Halverwege het schooljaar blijkt de schermvrije school een succes: studenten vinden het heerlijk rustig.

“Wij zijn niet tegen de smartphone. Absoluut niet”, vertelt directeur Els van Dijk. “Maar hoe kun je daar zó mee omgaan dat dat ding niet jou beheerst, maar dat jijzelf de regie hebt.”

Je moet kunnen focussen

Op de Evangelische Hogeschool, waar studenten een tussenjaar nemen voordat ze aan een studie aan hogeschool of universiteit beginnen, worden veel onderwerpen behandeld die, zoals de directeur zegt, “nogal stevig” zijn. “Je moet erop kunnen focussen.” In het verleden zag ze studenten zodra ze de collegezaal uitstapten naar hun broekzak grijpen. Direct kijken wat ze in de afgelopen anderhalf uur gemist hadden. “Jammer”, vond Van Dijk. “Je moet tijd en gelegenheid hebben om de zaken die we hier behandelen even te laten resoneren.”

Studenten zijn enthousiast over de regel, die overigens geen wet van Meden en Perzen is. Van Dijk: “We spelen geen politieagent.” Dus wie z’n telefoon in zijn zak houdt, moet dat zelf weten.

Maar de meesten leggen hem weg. Ze kunnen zich beter concentreren op het schoolwerk, ervaren rust en gaan hun tijd nuttiger besteden, zo klinkt het. “Je bent niet meer gewend om elke paar minuten even je mobiel te pakken. Dat scheelt thuis ook.”

Lees ook: Scholen: Mobieltjes op school bieden pedagogische kansen

Nieuwe reactie inzenden