Grensgebieden. In onze verbeelding zijn deze gebieden vaak woest en ledig. Of ze zijn onherbergzaam en ondoordringbaar. In elk geval denken we aan verlaten landschappen. Bewoners aan beide kanten van de grens blijven liever in hun vertrouwde omgeving van huis en haard.
Ik kom er graag. Niet zozeer in letterlijke zin, maar zeker figuurlijk. Ik bezoek scholen die tegen grenzen aanlopen, zich daar onwennig en zonder kompas begeven. Vaak zijn dit leraren en bestuurders die zien dat er nieuwe ontwikkelingen nodig zijn.
Denk bijvoorbeeld maar aan die onderwijsprofessionals die zich afvragen hoe hun schoolidentiteit zich verhoudt tot de groeiende levensbeschouwelijke diversiteit van zowel de leerlingenpopulatie als van de teamsamenstelling. Welke antwoorden vinden we dan in dit onbekende grensgebied? Ik denk ook aan die scholen die gaan fuseren, met een school van dezelfde of een andere denominatie. Het levert spannende vragen op waardoor leerlingen, professionals en ouders tegen grenzen lijken aan te lopen. Of gaan ze er overheen? En wat levert die grensoverschrijding op?
Zo zijn er nog veel meer grenzen op te zoeken. Dat is een proces van vragen en verkennen, van dichtbij jezelf blijven en de ander ontmoeten.
Heel graag trek ik met scholen op waar uitdagende vragen als deze worden gesteld. Ik breng daarin graag mijn deskundigheid als voormalig leerkracht en HBO-docent/-onderzoeker in op het gebied van levensbeschouwelijk onderwijs dat de vragen en antwoorden van leerlingen centraal stelt en dat de kracht van mooie verhalen omarmt. Ik heb veel ervaring en kennis opgedaan van de identiteit en het levensbeschouwelijk onderwijs van samenwerkingsscholen, waar bijzonder en openbaar onderwijs elkaars grenzen verkennen. Het was het thema van mijn promotieonderzoek dat ik eind 2018 afrondde.
Wil je met me optrekken in een grensgebied? Dat kan door een oriënterend gesprek, een prikkelende lezing of workshop, een training. Ben je in voor een theatervoorstelling over jouw schoolwaarden en levensbeschouwelijk onderwijs? Maak dan ook zeker een afspraak!
Het bezoeken van een grensgebied kan om lef vragen. Lef om goede vragen te stellen en creatieve vormen van onderwijs te ontwerpen. Het land waar je thuis bent wordt opnieuw goed bekeken en gewaardeerd, andere mogelijkheden die over de grens lagen worden verkend. En vaak worden hierbij dan ook grenzen verlegd. Ik doe graag mee!
Zie ook: www.erikrenkema.nl