Wat u op school beoogt en doet in de vorming van leerlingen en studenten, is veel meer dan wat meestal burgerschapsvorming heet. Op school word je mens én burger. Ook voor u is burgerschapsvorming ongetwijfeld onderdeel van de grotere pedagogische opdracht die u zichzelf stelt. En heeft het alles te maken met de grote thema’s van deze tijd, zoals duurzaamheid, diversiteit en vreedzaam samenleven. Maar hoe dan precies, en waar zie je dat op school concreet allemaal terug?
De politieke en maatschappelijke discussie over burgerschapsvorming maakt het des te belangrijker om scherp te hebben hoe u op school leerlingen helpt om mens en burger te worden en vanuit welke mensvisie(s) u dat doet.
Verus helpt daar graag bij vanuit een brede kijk op burgerschapsvorming. Wat ons betreft is de bedoeling daarvan om leerlingen toe te rusten om zich op een volwassen manier te verhouden tot zichzelf, hun directe omgeving en de wereld. Verus brengt graag met u in kaart wat voor u de bedoeling is van 'mens en burger worden' op school, hoe die verbonden is met de schoolidentiteit en hoe die in de praktijk gestalte krijgt (en misschien nog meer kan krijgen).
In een sparringgesprek of tijdens een studiedag of visitatie maken we met u helder wat ‘mens en burger worden’ allemaal inhoudt en wat het op uw school betekent. We gaan daarbij uit van drie dimensies van burgerschap:
De overheid mag van scholen verwachten dat ze aandacht besteden aan al deze drie dimensies van burgerschap. Wij gaan graag met u na hoe u dat doet, vanuit de pedagogische opdracht die u zichzelf stelt, en hoe u deze drie dimensies meer met elkaar in samenhang kunt brengen. Daarbij betrekken we altijd de vraag hoe de levensbeschouwelijke traditie waarin uw school staat, deze pedagogische opdracht voedt. Zo wordt ook duidelijk hoe levensbeschouwelijke vorming bijdraagt aan ‘mens en burger worden’.
Op al deze drie dimensies is het belangrijk om goed in het oog te houden wat de bedoeling ervan is. Zoals alle onderwijs is ook burgerschapsvorming gericht op richting geven én vrijheid bieden. Burgerschapsvorming dient niet alleen om leerlingen en studenten te leren hoe ze zich horen te gedragen in de Nederlandse democratische samenleving (socialisatie). Burgerschapsvorming is er ook – en misschien vooral – om hen toe te rusten, te enthousiasmeren en te ondersteunen om hun eigen leven te leiden, op verantwoordelijke en volwassen wijze (persoonsvorming).
Om onze leden te ondersteunen bij burgerschapsvorming hebben we specifieke dienstverlening ontwikkeld, die aansluit op de behoefte van scholen. We hebben daarbij op het oog dat wij u helpen om zelf in uw team of school verder aan de slag...
Geïnspireerd door het werk van Jonathan Sacks, worden we in deze uitgave uitgedaagd om als school en scholenkoepel op reis te gaan met geloof, hoop en liefde als kompas. Sacks...
Terwijl scholen hun best doen om burgerschapsvorming handen en voeten te geven, wordt de politiek ongeduldiger. Berichten over toenemende radicalisering en maatschappelijke segregatie versterken de roep om verbetering van de...
In deze brochure geven we u een inkijkje in verschillende scholen voor voortgezet onderwijs, die burgerschap op de kaart hebben gezet. Elk op hun eigen manier en met een eigen visie...