U bent hier

Te veel angst voor indoctrinatie bij bezoek gebedshuizen door scholen

Verus begrijpt dat leerlingen bij een bezoek aan een gebedshuis met hun school mogelijk meedoen aan rituelen. Dat kan horen bij het ontdekken en verbinding zoeken met andersdenkenden, zonder dat er sprake is indoctrinatie of een poging tot bekering. Het voorstel van de SGP om ouders het wettelijk recht te geven hun kind thuis te houden van een moskee-excursie als leerlingen daarbij bidden als een moslim, gaat daarom te ver. 

Overigens vinden ouders en school bij ernstige bezwaren over het algemeen een goede oplossing. Bijvoorbeeld door een vervangende opdracht te geven, zo bleek uit een peiling onder 380 schoolleiders eerder dit jaar. Ongeveer vier van de tien scholen bezoekt weleens een gebedshuis van een niet-christelijke religie, zoals een synagoge of moskee, en als ze dat niet doen heeft dat meestal een praktische reden. Bijvoorbeeld de afstand tot het gebedshuis. Klachten van islamitische ouders over het bezoek aan een kerk of synagoge door de school komen sporadisch voor.

Meedoen aan rituelen

Van de scholen die een gebedshuis van een niet-christelijke religie bezoeken neemt 85% niet deel aan rituelen. Bij een minderheid van 5% is deelname aan rituelen, zoals het dragen van een keppeltje of het uit doen van de schoenen, verplicht. Bij 6% van de respondenten kunnen leerlingen zelf beslissen of zij deelnemen. Een kwart van de gepeilde scholen die weleens een bezoek brengt aan een niet-christelijk gebedshuis heeft te maken met bezwaren van ouders of leerlingen. Die bezwaren richten zich in de helft van de gevallen tegen het bezoeken van een gebedshuis van een andere dan de eigen religie. De bezwaren worden doorgaans gehonoreerd, maar er vindt dan wel vaak een gesprek met ouders en een vervangende schoolopdracht plaats.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs