U bent hier

Scholen blijven weg bij ‘greenwashing’ festival

“Cover up festival”, “kindermarketing” en “greenwashing”. De grote scholenkoepel Christelijk Onderwijs Haaglanden besloot half oktober zich niet te willen verbinden met het Generation Discover Festival. Er volgden Kamervragen en ook tijdens het debat over de Onderwijsbegroting, gisteren, ligt Shell onder vuur.

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan vertelde tijdens het debat over de Onderwijsbegroting dat hij een kijkje had willen nemen bij Shell's lerareninspiratiemiddag tijdens het festival, maar niet welkom was. Hij had zich aangemeld als Kamerlid, maar ook als leraar, “wat ik ben”. Hij vraagt minister Slob of die zijn verbazing deelt.

Generation Discover vond voor de derde keer plaats in Den Haag en is volgens Shell “de plek waar jongeren wetenschap en technologie kunnen beleven”. Volgens Fossielvrij Onderwijs is het festival “greenwashing”: Shell is een 98% fossiele international en legt tijdens het evenement op het Malieveld het vergrootglas op “het hele kleine beetje duurzaamheid dat ze doen”.

Scholen willen duurzame partners

Reden voor Gerard van Drielen, bestuurder van Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) om zijn organisatie niet te willen verbinden met het festival. “Ik zou graag zien dat onze scholen in zee gaan met organisaties die juist wel uitblinken in duurzaamheid”, zegt hij bij EenVandaag over deze beslissing. “Shell blinkt daar niet in uit, dus ik vind het niet verstandig dat we grootschalig daarmee aan de slag gaan.”

Er is geen sprake van een boycot van Generation Discover door SCOH, laat Van Drielen desgevraagd weten. “Een aantal scholen die onder onze koepel vallen is gegaan, zoals ze ook voorgaande jaren gingen. Ik ben niet zo’n bestuurder die dat gaat verbieden.” Shell twitterde dat er zo’n 300 SCOH-leerlingen langs zijn geweest. “En ook de bestuursvoorzitter heeft het festival bezocht.”

Dat laatste bevestigt Van Drielen. “Ik ben uitgenodigd door de president-directeur van Shell, Marjan van Loon. En dat gesprek vond plaats op het festival. Ze doen het voorkomen alsof ik bekeerd bent, dat is niet zo. Maar we hebben een goed gesprek gehad.”

Uit een ledenpeiling van Verus, eerder dit jaar, bleek dat duurzaamheid voor scholen een urgent thema is dat hoort bij de identiteit en de maatschappelijke opdracht van de school. Bij liefst 83% is duurzaamheid onderdeel van het onderwijsbeleid door het op te nemen in de missie, het beleidsplan of door het in diverse vakken te integreren.

Kamervragen

Van Raan stelde Kamervragen over de kwestie. Onder meer over de opening van het festival door secretaris-generaal van het Ministerie van OCW Marjan Hammersma. Die noemt Van Raan ‘tegenstrijdig’ nu de gemeente Den Haag en tientallen Haagse basisscholen zich van Generation Discover hebben gedistantieerd.

Festival verhuist

Maandag schreef NRC dat ouders van schoolkinderen die meededen aan Generation Discover een geheimhoudingsverklaring moesten tekenen. Shell maakte vorige week bekend het festival niet langer in Den Haag te houden, maar elk jaar een andere stad aan te doen. Daarop liet Fossielvrij Onderwijs weten op elke andere plek te demonstreren tegen het greenwashingfestival.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs