U bent hier

Oplopend lerarentekort vo: ‘Ik huur werkstudenten in voor €15 per uur’

Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs verviervoudigt in de komende tien jaar. Maar de situatie is nu al nijpend. Verus maakt een ronde door Nederland. Deze week: West. “Ik zie leerlingen en ouders als klanten die ik een belofte heb gedaan. Die moet ik waarmaken. Uitval en underperformance kunnen dus niet.”

Middelbare scholen in vooral de Randstad worden volgens de jongste cijfer in toenemende mate met een lerarentekort geconfronteerd. Van zo’n 144 onvervulde fte nu loopt het tekort over tien jaar op naar 811 fte waarvoor geen docent te krijgen is. Het is het lastigst docenten wiskunde, natuurkunde, Frans, Duits en scheikunde te vinden en de tekorten zullen volgens de prognoses voor deze vakken ook het grootst blijven.

Hij heeft standaard vacatures openstaan voor wis-, natuur-, scheikunde en biologie. “Gewoon kijken wat er op afkomt”, zegt Willem Punt, directeur Calvijn Business School in Rotterdam. “Een koffiegesprek kan altijd. En zo probeer ik de kaartenbak te vullen.”

Zijn school maakt deel uit van de Calvijn scholengroep. Bij vacatures contacten de directeuren eerst elkaar. En komt daar niets uit, dan wordt er opgeschaald naar de regionale vereniging waar ze deel van uitmaakt: CVO Rotterdam.  

In de tussentijd hoeft hij er niet bang voor te zijn dat het stormloopt op zijn openstaande vacatures: in alleen al de stad Rotterdam zijn er op het moment van spreken 8 vacatures voor een eerstegrader economie. Zelf heeft Punt, bedrijfskundige van huis uit, twee periodes bedrijfseconomie aan havo 4 gegeven. “Omdat ik gewoon niemand anders heb.”

Dubbel betalen

Hij probeert te voorkomen dat hij gedetacheerde docenten moet aannemen, maar heeft er nu toch een rondlopen. “Die rekenen we dubbel in de formatie omdat je ‘m eigenlijk dubbel betaalt.” Maarja: de directeur ziet zijn leerlingen en ouders als klant. “Die heb je een belofte gedaan, en die moet ik waarmaken. Uitval en underperformance kunnen dus niet.”

Werkstudent 

Punt, die directeur zakelijke markt bij Rabobank was en daarvoor bij Boskalis werkte, denkt in creatieve oplossingen om zijn belofte waar te maken. Zo trok hij een werkstudent technische informatica aan. “Tijdens verkenningsuren Business zijn onze havo 4-klassen bezig met de praktijk. Ik heb een derdejaars hbo-student aangetrokken die ik 15 euro per uur betaal. We schreven samen de module Duurzaam ondernemen. Hij zit dicht op de leerlingen en leert hen intussen hbo-vaardigheden: onderzoek doen, bronnen vinden, argumenteren… Die jongelui lopen met hem weg.”

Ongeveer hetzelfde doet Punt voor leerlingen die een zogenaamde lenteschoolsubsidie krijgen: geld van de gemeente Rotterdam om dreigende doublanten bij te spijkeren. “We krijgen de subsidie maar er zijn geen mensen die bijles kunnen geven. Onze eigen docenten kunnen we niet vragen: hun werkdruk is al hoog genoeg. Dus contracteren we studenten van de Erasmus Universiteit.”

Wat dat betreft vallen de mensen die hij via uitzendbureaus krijgt, Punt weleens tegen. “Die horen we soms klagen dat vanalles niet geregeld is. Maar als je in de flexpool van een detacheerder gaat zitten wéét je dat je in een situatie van brand of achterstand terechtkomt. De grap is dat die werkstudent die onze leerlingen bijspijkert op z’n eigen houtje bepaalt op welk niveau een leerling zit en daarbij aansluit. Dat weet hij nog van z’n eigen ervaring.”

Lees ook

 

VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs