U bent hier

‘Onderwijs moet ‘werkdrukgeld’ weigeren’

Centjes voor werkdruk verlaging: Met elkaar collectief dit aanbod maar weigeren? Laten we ons vak, onze mensen en onze sector serieus nemen!” Zo reageerde algemeen directeur Jan van der Poel op LinkedIn op de financiële ‘steun in de rug’ die het ministerie basisscholen met werkdruk belooft. We belden hem.

Van der Poel is algemeen directeur bij de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek. Het ministerie liet deze week weten voor ongeveer vijftig besturen 8000 euro beschikbaar te stellen om de werkdruk te verlagen. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
 
Wat dacht u toen u de plannen van minister Slob zag?
“In eerste instantie was ik positief: er komt extra geld, er komt beweging. Maar vervolgens zie je dat het een eenmalig bedrag is. En toen ik op LinkedIn zag dat de commerciële omgeving rond het onderwijs er direct op insprong door erop te wijzen hoe die 8000 euro gebruikt kan worden om hun producten af te nemen, raakte ik geïrriteerd. In mijn eigen organisatie werken wij om van werkdruk naar werkplezier te gaan. Dat is geen product, dat is een proces.”

Op LinkedIn roept u scholen op het geld te weigeren. Vindt u dat echt?
“Ja, ik vind dat. 8000 euro per bestuur! Als je dit geld nodig hebt om te ontdekken waar de verbeterkansen liggen, kun je dat als organisatie ook gewoon zelf doen. 
Een collega reageerde: ‘Dat is 200 euro per school, geef ze gebak en het is voorbij.’ Stel dat alle 6000 scholen 2 uur stoppen in het maken van een plan om dit geld te krijgen, dat kost dan 6 ton, en er is 4 ton subsidie beschikbaar.”

U lijkt beledigd.
“Dat klopt wel. Als ik dit alles zie, denk ik: ‘Neem ons serieus. Bekostig ons op een fatsoenlijke manier.’ 
In mijn eigen scholen zie ik wat er nodig is om de werkdruk te verlagen: dat zijn extra handen in de klas en voor de administratie. Dit voorstel van het ministerie is ballonprikken: óf je krijgt de prijs, óf je krijgt confetti.”

U wilt dus structureel meer geld.
“Ja. Dat half miljard structureel, daar zitten we echt om te springen. Voor extra handen en misschien ondersteuning in het effectiever maken van softwarepakketten.” 

Wat zegt u dit over minister Slob?
“Ik geloof dat zijn intentie goed is. Dit is nog een staartje van het vorige kabinet, dus ik reken het deze minister absoluut niet aan. Maar ik vind het een opdracht voor het kabinet om ruimte te vinden voor het geld dat scholen wel nodig hebben om de werkdruk te verlagen versneld beschikbaar te stellen.”

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs