U bent hier

Nieuwe podcastserie van Verus haakt in op vrijheid van onderwijs

Verus lanceert een nieuwe podcast: pdcst drieëntwintig. In deze podcastserie gaat journaliste en presentatrice Rinke Verkerk in gesprek met invloedrijke stemmen uit de maatschappij over de vraag wat het belang van de vrijheid van onderwijs is, in een gepolariseerd Nederland. De eerste vijf podcasts zijn nu te beluisteren.

De eerste gast is Rosanne Hertzberger. Rosanne Hertzberger bepleit het recht op je eigen bubbel. De NRC-columniste en microbioloog vindt dat iedereen, elke burger, elke éénling, elk gezin, elke minderheid de mogelijkheid heeft om te ontsnappen aan de dictatuur van de meerderheid. Om er je eigen waarheid op na te houden en in je eigen bubbel te blijven. In deze podcast vertelt Hertzberger wat de vrijheid van onderwijs te maken heeft met de waarde van uniekheid en het belang van een eigen mening.

Via Spotify

Om de podcasts via Spotify te kunnen beluisteren, heb je een account nodig.

Luister podcast via Spotify

Via Google Podcasts

De podcast kun je direct beluisteren via Google Podcasts. Een account is niet nodig.

Luister podcast via Google Podcasts

Eigenwijze mensen

In de serie over de meerwaarde van bijzonder onderwijs komt ook Erik Borgman aan het woord. Hij vindt de vrijheid van onderwijs wezenlijk als het gaat om het belang van visie en levensbeschouwing bij het opleiden en opvoeden van een jongere generatie. Toch is de hoogleraar theologie van de religie én leken-dominicaan kritisch op de manier waarop de vrijheid van onderwijs nu wordt ingevuld. “Vrijheid van onderwijs dreigt uit te lopen op eenheidsworst met een dun identiteitssausje”, zo zegt hij. In deze podcast legt Borgman uit waarom scholen weer eigenwijze mensen moeten opleiden.

Pdcst drieëntwintig wordt mede mogelijk gemaakt door mediaproductiebedrijf Nachtzon Media en is vanaf donderdag 29 oktober te beluisteren via Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts/iTunes.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs