U bent hier

Kamerleden bezoeken De Bussel waar ‘negatieve pleinpraat’ leidde tot het Verbeterteam

Onderwijswoordvoerders Michel Rog (CDA), Eppo Bruins (CU) en Rudmer Heerema (VVD) bezochten vrijdag KBS De Bussel in Vlijmen in het kader van de campagne Samen zijn wij school. Twee bijzondere initiatieven van De Bussel stonden centraal: het Verbeterteam en Leren met Ouders.

Weg van de pleinpraat

Het Verbeterteam bestaat inmiddels twee jaar en wordt gevormd door leerkrachten en ouders. De ‘negatieve pleinpraat’ die in het verleden vaak aan de orde was leidde tot het idee om het nu eens anders te gaan doen.

Het Verbeterteam nodigt ouders uit om te komen met hun klachten, observaties en suggesties en die niet alleen maar op het schoolplein te spuien. Uit de mail die een ouder stuurt destilleert het team de werkelijke vraag: waar gaat het deze ouder om? Daarbij worden de superlatieven die nogal eens gebruikt worden (veel, altijd, nooit, het kan toch niet dat, hoe is het mogelijk dat er….) eruit gefilterd.

Ouders krijgen altijd antwoord op hun mail en worden actief betrokken bij het zoeken naar een oplossing voor hetgeen zij aandragen. Dat blijft het hele proces zo, óók als dat enige tijd in beslag neemt. Vooral het feit dat ouders zich hiermee gehoord en serieus genomen weten, haalt veel kou uit de lucht.

Vader Rick, die de werkwijze van het Verbeterteam toelicht, geeft meteen aan dat deze werkwijze onderhoud vraagt; het is verleidelijk om weer in ‘pleinpraat’ te schieten. Maar als de cultuur binnen de school gericht blijft op aandacht en samen oplossen, is er een wereld gewonnen.

Leren met Ouders

De Tweede Kamerleden namen ook een kijkje bij de kinderen die in een speciaal lokaal met hun ouders aan het werk waren.

Geïnspireerd door het thuisonderwijs van schippers aan hun kinderen, ontstond deze ondersteunende methode Leren met Ouders. Ouders helpen hun kinderen bij vakken waarmee zij het moeilijk hebben.

En het blijkt te werken want de leerresultaten van de kinderen verbeteren. Sterker nog: zij streven hun ouders soms voorbij, zo vertellen een paar kinderen glunderend.

Eén van de deelnemende moeders: “Het is heel leuk dit voor en met mijn kind te doen. Het verstevigt onze band maar ik voel me zo ook meer bij de school betrokken.”

Samen zijn wij school

Het zijn mooie voorbeelden van een goede ouders-school-relatie die ook door de aanwezige politici met belangstelling werden beluisterd. Nog veel meer van dit soort voorbeelden staan op de site van Samen zijn wij school.

Hebt u ook belangstelling voor een Samenzijnwijschool-ontmoeting? Neem dan contact op met Monica Neomagus

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs