U bent hier

Grootste leerlingenkrimp basisscholen achter de rug

Jarenlang leden basisscholen in grote delen van Nederland onder dalende leerlingenaantallen. Voor hen lijkt de grootste krimp voorbij. In het voortgezet onderwijs echter wordt de krimp nu pijnlijk voelbaar. Dat is te zien in de openbare webviewer die Verus in samenwerking met Agel Adviseurs ontwikkelde.

Buiten de Randstad hadden veel basisscholen de afgelopen vijf jaar te maken met een forse krimp van het aantal leerlingen, tot soms wel meer dan 10%. Maar uit gemeentelijke bevolkingsgegevens blijkt dat die krimp zijn hoogtepunt gehad heeft: in grote delen neemt het aantal basisschoolleerlingen minder hard af dan in de afgelopen jaren. Alleen in bepaalde gemeenten in Groningen, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland houdt de krimp (10% of meer) voorlopig aan.

Middelbare scholen aan de beurt

Zoals te voorspellen is, werkt de krimp uit het basisonderwijs door in het voortgezet onderwijs. Dalende leerlingenaantallen zijn al te zien in Oost-Groningen, Zuidoost Friesland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Middelbare scholen in grote delen van het noorden en (zuid)oosten van Nederland staat nog een forse krimp van meer dan 10% te wachten. Alleen in de (groot)stedelijke gebieden wordt nog een stijging van het aantal middelbare scholieren verwacht. 

Fusies noodzakelijk

Voor scholen is het noodzakelijk de verwachte bevolkingsontwikkeling in beeld te hebben: minder kinderen betekent minder leerlingen en leidt derhalve tot minder bekostiging. En dan moeten er maatregelen genomen worden om de continuïteit van de onderwijsorganisatie te waarborgen. De afname van het aantal leerlingen heeft bij verschillende besturen in het basisonderwijs geleid tot fusies of het vormen van nevenvestigingen omdat instandhouding niet meer mogelijk was.

Leerlingenaantallen in beeld

Verus lanceert deze week de online onderwijsviewer. Die brengt de (verwachte) ontwikkeling van de basisgeneraties, zowel voor basis- als voortgezet onderwijs, letterlijk in kaart. De basisgeneratie basisonderwijs bestaat uit alle kinderen van 4 t/m 11 jaar en 30% van de 12-jarigen, de basisgeneratie voortgezet onderwijs uit alle kinderen van 12 en 13 jaar gedeeld door 2.

Op basis van gepubliceerde gemeentelijke bevolkingsgegevens (ABF Research/CBS) is de ontwikkeling van basisgeneraties voor zowel verleden als toekomst in beeld gebracht. Zo is in één oogopslag duidelijk wat de verwachting is in de gemeente waar uw school/organisatie zich bevindt: krimpt, stabiliseert of groeit de basisgeneratie?

Uw regio

Meer weten over de gevolgen van krimp (of groei) van de basisgeneratie voor uw scholen/organisatie? Neem dan contact op met Auke Vlonk (avlonk@verus.nl) of Jelmer Dekker (jdekker@verus.nl). Zij kunnen u ondersteunen met leerlingenprognoses, omgevingsanalyses, instandhoudingsvraagstukken, financiële nulmetingen en risicoanalyses.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs