U bent hier

Basisscholen krijgen eerste voorraad zelftesten voor leerlingen

Basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs krijgen vanaf maandag een eerste voorraad zelftesten voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Hiermee kunnen leerlingen twee keer per week thuis een zelftest doen. Voor de kerstvakantie volgt nog een tweede automatische levering. Daarna moeten scholen zelf de aanvraag voor de gratis testen online regelen. Dit schrijft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een persbericht.

Minister Arie Slob heeft dit woensdag laten weten in een brief aan alle scholen in het PO. Het aantal zelftesten dat een school ontvangt, hangt af van het aantal leerlingen en leraren. De eerste levering bestaat uit 2,4 miljoen zelftesten, dat goed is voor zo’n 2 weken testen. Voor de kerstvakantie komt er nog een tweede levering die genoeg voorraad geeft tot enkele weken na de vakantie. De zelftesten komen beschikbaar door aanvullende maatregelen op scholen. Zo wil Slob de verspreiding van het virus tegengaan en de scholen verantwoord open houden.

Zelftest

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 doen twee keer per week een zelftest, met behulp van hun ouders of verzorgers. Ook leraren moeten twee maal per week een test doen. Als deze zelftest positief is, gaan de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine en moet een test worden gedaan bij de GGD. Indien deze test negatief is kan de leerling of leraar weer naar school.

Na de kerstvakantie kunnen scholen zelf – op basis van eigen inschatting – de benodigde zelftesten gratis aanvragen via een speciaal programma. Dit is hetzelfde systeem dat nu al wordt gebruikt om de zelftesten voor leerkrachten aan te vragen.

VO

Voor middelbare scholen geldt het dringende advies voor alle leerlingen en leraren om eveneens twee keer per week een zelftest te doen. Deze testen kunnen door scholen in het VO kosteloos worden aangevraagd via het gebruikelijke programma.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs