Wat zijn de belangen van het katholiek en christelijk onderwijs? Die belangen zijn soms verschillend en hangen af van de onderwijssector, de schaal waarop u opereert en de regio van het land. Toch is er een belang dat voor iedereen geldt: de ruimte om christelijk onderwijs te mogen en kunnen geven op de manier waarop u dat wilt. Als belangenbehartiger van Verus maak ik mij hard om die ruimte in stand te houden.
Daarnaast zijn er tal van onderwerpen waarmee ik mij bezig houd. Die onderwerpen zijn voor een deel permanent, maar zijn vaak ook tijdelijk. Vaak hangt dat af van politieke ontwikkelingen op het gebied van onderwijs. Als belangenbehartiger besteed ik dan ook de nodig tijd aan het volgen van wat er gebeurt op de Haagse politieke km². Soms door fysiek aanwezig te zijn op de tribune, vaak ook via de monitor.
Een actueel onderwerp is bijvoorbeeld de demografische krimp die al langer in het primair onderwijs aanwezig is, maar ook steeds meer in het voortgezet onderwijs toeslaat. We hebben de krimpbrochure 'Als je gaat samenwerken' gemaakt waarin we aandacht besteden aan de verschillende vormen van samenwerking tussen christelijk en openbaar onderwijs. Daarna verscheen de brochure 'Keuzes bij krimp, omgaan met dalende leerlingenaantallen in het voortgezet onderwijs'.
Andere onderwerpen die mijn aandacht hebben zijn het Inspectietoezicht, de fusietoets en sociale opbrengsten. Steeds is daarbij de vraag wat het effect is op de ruimte voor het katholiek en christelijk onderwijs.
Verus kent een viertal ledencommissies. Een daarvan is de commissie Maatschappelijke Agenda. Deze commissie houdt zich bezig met de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het onderwijs. Als secretaris van die commissie probeer ik de activiteiten van de belangenbehartiging steeds weer te laten toetsen door de commissieleden. Daarmee wordt de inbreng van de leden van Verus ook zichtbaar in de belangenbehartiging.