U bent hier

Onderwijs aan vluchtelingenkinderen

Wij hebben enorme waardering voor alle scholen die vluchtelingenkinderen opvangen en onderwijs geven. We willen onze leden waar wij kunnen daarbij ondersteunen. Bij Robbert Jan de Vries kunt u terecht met vragen of opmerkingen.

Peiling onder leden van Verus

Schoolleiders maken zich zorgen over traumaverwerking bij asielzoekerskinderen. Dat blijkt uit een peiling die we hebben gehouden onder onze leden. Scholen zeggen dat zij niet precies weten hoe ze getraumatiseerde kinderen moeten begeleiden. Bekijk de rapportage van de uitkomsten en een artikel op nrc.nl over onze peiling.

Goede praktijkvoorbeelden

Wij hebben een ledenenquête gehouden, waarin we ook om goede praktijkvoorbeelden hebben gevraagd. Die zijn er gelukkig volop. Bekijk de goede praktijkvoorbeelden.

Handvatten voor het gesprek met ouders

We hebben een aantal handvatten op een rij gezet voor de communicatie met ouders over vluchtelingenkinderen op uw school. We geven aan wat u kunt doen op de korte en lange termijn.

Flyer met uitleg onderwijssysteem Nederland

Verus heeft een folder gepubliceerd voor scholen die te maken hebben met kinderen van asielzoekers of vluchtelingen. In Onderwijs in Nederland wordt zowel in het Nederlands, Engels als Arabisch kort uitgelegd hoe ons onderwijsstelsel in elkaar steekt. Onze leden kunnen deze folder gratis bij ons aanvragen. Interesse? Mail dan naar Robbert Jan de Vries, rjdevries@verus.nl.

Juridische ondersteuning

U kunt een beroep doen op onze juristen. Als u vluchtelingenkinderen een plek geeft bij u op school kan dat immers allerlei vragen oproepen. Bijvoorbeeld over huisvesting, bekostiging of personele zaken. Hebt u vragen, neem dan contact op met onze juridische helpdesk. Wij helpen u graag.

Zijn kinderen van vluchtelingen via school verzekerd?

De verzekeringspakketten van Verus bieden voor vluchtelingenkinderen dezelfde dekking als voor de andere leerlingen. In meer dan 95% van de gevallen is dat dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) met een extra ongevallendekking.

De status van de vluchteling en of een kind al formeel is aangemeld op school is hierbij niet van belang. Alle kinderen worden als verzekerd beschouwd. Dat hebben we zo afgesproken met onze verzekeringspartners Aon en Raetsheren van Orden, omdat wij vinden dat niets een kind in de weg mag staan om zo snel mogelijk naar school te kunnen gaan. Met vragen over verzekeringen kunt u terecht bij Lex Joosten.

Nuttige links

Via onderstaande links komt u bij nuttige informatie over de opvang van vluchtelingen in Nederland en het onderwijs aan hun kinderen.

Gedichten & Gedachten

Hier vindt u gedichten en gedachten over onderwijs aan vluchtelingenkinderen, die leden ons hebben gemaild of die wij zelf hebben gevonden.

Video: De vluchtelingencrisis in het kort uitgelegd

YouTube-kanaal In a nutshell legt in een heldere video de achtergronden uit van de vluchtelingencrisis.

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Robbert Jan de Vries
adviseur public affairs
0348 74 44 24