U bent hier

Slim Onderhoud: minder kosten en zorgen, meer expertise

"Maar ik stel nog het meeste prijs op de deskundigheid over het onderhoud waarover wij nu kunnen beschikken. Die hebben wij gewoon niet in huis."

Wally Marchand, voorzitter CvB Educare, Harderwijk

De Stichting Educare in Harderwijk heeft zes schoolgebouwen. Het onderhoud daarvan vroeg veel tijd van het bestuur. Educare besloot om mee te doen aan Slim Onderhoud. Nu neemt bouwmanagement- en adviesbureau Versluis alle onderhoudszaken voor haar rekening. Omdat Versluis veel meer onderhoud in portefeuille heeft, profiteert het schoolbestuur van kwantumkortingen. En alle onderhoud gebeurt met een gegarandeerd budget.

Onderhoud vraagt aandacht

"Onze gebouwen  waren in redelijk goede staat, op één na," vertelt bestuurder Wally Marchand. "Voor dat gebouw hebben we nieuwbouwplannen.  Maar we zijn wat groter geworden en het onderhoud vroeg steeds meer aandacht." Vorig jaar controleerde Versluis alle gebouwen van Educare en werd er een onderhoudsplan gemaakt. Dit jaar is de uitvoering van het onderhoud in gang gezet.

Binnen het budget

De gedachte achter Slim Onderhoud is, dat onderwijsmiddelen moeten worden ingezet voor onderwijs en niet voor bouwbedrijven. Onderhoud wordt uitgevoerd volgens het Meerjaren Onderhoudsplan, en binnen het budget. Daarbij wordt de kwaliteit gewaarborgd. Versluis besteedt het onderhoud zoveel mogelijk uit aan lokale en regionale partijen. Voor groot onderhoud contracteert het bedrijf landelijke partijen, om zo kwantumkortingen te kunnen bedingen.

Voordeel

Marchand: "Versluis keek bij al onze gebouwen en overlegde met de directeuren. De zaken die moesten gebeuren, werden in het bestek opgenomen. Alle onderhoud wordt geclusterd en in één keer aanbesteed, daar zit het voordeel. Maar ook in die fase was het zo dat als er iets toch niet nodig bleek, bijvoorbeeld een verfbeurt, dit onderdeel zonder problemen weer werd geschrapt."

Zo bespaart Educare geld. Marchand: "Maar ik stel nog het meeste prijs op de deskundigheid over het onderhoud waarover wij nu kunnen beschikken. Die hebben wij gewoon niet in huis."