U bent hier

'Ook wij als scholen ontkomen niet aan verduurzaming van ons energieverbruik'

Pim van Dam, facilitair medewerker bij SSVO Noordoostpolder & Lemsterland

"Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen: het nieuwe contract en de - zeer nette! - prijzen voor 2015 kwamen zeker aan bod, maar de dag bracht meer, veel meer", aldus Pim van Dam, facilitair medewerker bij SSVO Noordoostpolder & Lemsterland, na een bezoek aan een bijeenkomst van Energie voor Scholen.

Energiemarkt van de toekomst

"Onze leveranciers voor gas en elektriciteit waren aanwezig en gaven heldere presentaties over hun visie op de energiemarkt van de (nabije) toekomst. Er was een presentatie over goedkoper licht voor scholen en DVEP (De Vrije Energie Producent) presenteerde zich naast leverancier van elektriciteit ook als Best-Of-Class leverancier van zonnepanelen." 

"Dat vind ik ook fijn van Energie voor Scholen: zij plegen voorselectie op aanbieders. Wil ik zonnepanelen, dan hoef ik niet meer met tien aanbieders aan tafel. Zij hebben de beste er al uitgepikt. Dat is een stukje ontzorging."

Verduurzaming

Van Dam was ook verrast door de aandacht voor duurzaamheid: "De energiemarkt is duidelijk in beweging en ook wij als scholen ontkomen niet aan verduurzaming van ons energieverbruik. Energie voor Scholen koppelt daar een duidelijke doelstelling aan: 20-20-2020." In 2020 wil het collectief binnen het primair en voortgezet onderwijs 20% minder energie gebruiken dan in 2000 en 20% duurzame energie inkopen c.q. zelf opwekken. 

"Energie voor Scholen heeft duidelijk niet stil gezeten en nagedacht over hoe ons collectief tot meerwaarde kan zijn voor ons allemaal. Een goed voorbeeld daarvan is het Energiepanel dat per januari 2015 wordt gelanceerd." 

Het is een monitoringsysteem voor de verbruiken. "Zo'n systeem heb ik al jaren, en daar betaal ik ook geld voor, maar het collectief gaat het nu gratis aanbieden. Bovendien kunnen we als scholen binnen het collectief onze verbruiken gaan benchmarken."

Financiële voordelen

SSVO Noordoostpolder & Lemsterland zit sinds twee jaar bij Energie voor Scholen. Het collectief groeide in tien jaar uit tot het grootste op scholengebied, met 900 schoolbesturen met ruim 5.600 gebouwen. "We vonden het collectief met name interessant omdat het zo op het onderwijs gericht was." 

Van Dam wilde, "heel simpel, gebruikmaken van de financiële voordelen van een inkoopcollectief. Door op grote schaal energie in te kopen proberen de prijsstijgingen het hoofd te bieden." En dat is aardig uitgekomen. "In 2013 hebben we eenmalig een beetje een tegenvaller gehad, maar dit jaar is dat weer ruimschoots goedgemaakt en ook voor de toekomst ziet het er weer goed uit."

Alles wat met energie te maken heeft

Het collectief hielp ook toen Van Dam problemen had met de afrekening van het gasgebruik. "Toen hebben we Energie voor Scholen ingeschakeld om tot betere afspraken te komen. Eigenlijk is het voor mij het aanspreekpunt voor alles wat met energie te maken heeft."