U bent hier

'Ik geef nu met meer overtuiging inhoud aan mijn bestuurdersrol'

'Je bent zo gewend om de eerste taal van cijfers en toetsen te gebruiken dat het een verademing is om een tweede taal te hebben. Dit is voor mij de kern.'

Freek ten Klooster, voorzitter CvB VCO Harderwijk-Hierden

"De masterclass besturen en toezicht houden vanuit waarden kwam voor mij op een moment dat ik aan de slag was met een verandertraject waarin de verschillende rollen ontdekt moesten worden. Als directeur had ik dadendrang en invloed om veranderingen zelf in werking te zetten. Nu als bestuurslid moet je meer rekening houden met anderen en heb je meer afstand. Als je zoals ik een enorme drive en wat minder geduld hebt is dat lastig. Ik wil naar die waarden gedreven organisatie toe, maar deed dat niet in het goede tempo."

"Op het moment dat ik mezelf afvroeg of ik de nieuwe rol wel leuk vond had ik een lunch met Carla Rhebergen die het verandertraject vanuit Verus begeleidde. 'En, hoe is het met Freek?', vroeg ze terwijl we een bakje salade zaten te eten. Ik deelde mijn twijfels en toen kwam de masterclass ter sprake. Die leek mij te hoog gegrepen, omdat ik me nog starter voelde. De keuze om mij op te geven heb ik in vertrouwen gemaakt. Carla kent mijn organisatie en de persoon Freek, en Rienk Goodijk vind ik zeer aansprekend, dus daar ging ik met een aantal totaal verschillende types naar Leerhotel 't Klooster voor de eerste dag."

"Geen van de deelnemers wist wat ze moesten verwachten. Volgens mij had niemand van ons al zeer concrete leerdoelen of een vastomlijnd plan, maar toch was het niet vrijblijvend en ik merkte dat er een verlangen was naar een waarden-gedreven ontwikkeling."

"Dat is de kracht van de masterclass: de eigen context is bepalend, maar het delen zorgt voor verrijking en de theorie blaast het leven erin. Alleen de dag waarin het ging over de financiën was een vreemde eend in de bijt. Wat mij betreft hoorde die er niet helemaal bij, ook al was het geleerde nuttig."

"Het ecologisch gedachtengoed van Gerda van Dijk blijft me juist altijd bij. Haar hele verhaal helpt om anders te kijken, intuïtieve keuzes te maken en veelkleuriger te sturen. En Chris Hermans. Wat hij vertelde ging snel en ik heb me in het begin wel afgevraagd waar het over ging, maar zijn tweede taal van de pedagogiek is iets waar ik nu nog dagelijks mee bezig ben. In de dagelijkse praktijk ben je zo gewend om de eerste taal van cijfers, toetsen en opbrengsten te gebruiken dat het een verademing is om een tweede taal te hebben. Dit is voor mij de kern."

"Ik zou de masterclass aanraden aan iedereen die nadenkt over een nieuw organisatieconcept vanuit waarden, dus bestuur, toezichthouders en directeuren. Het is anders, dynamisch en je weet vooraf niet wat je gaat ontdekken. Je moet open minded zijn. Als je denkt dat jij al waarden-gedreven organiseert, dan hoef je niet naar deze masterclass."

"Nieuwsgierigheid, ook naar de ander levert interessante verbindingen op. Zo zag de hele groep op tegen het maken van de thesis. Dat hing als een zwaard van Damocles boven de groep. Het kost veel tijd en je moet er al aan beginnen als er nog programmaonderdelen komen. Je worstelt dus met de afweging of je niet te vroeg begint. Maar uitstel zorgt weer voor minder tijd."

"Uiteindelijk ging mijn thesis over de vraag 'Wat heeft deze PO-bestuurder nu eigenlijk te zeggen?' Niet alleen in de governance en de relatie tot de autonomie en omvang, maar juist met het accent op wát, op de inhoud. En daar wil ik mee verder. Door mijn ontwikkeling van directeur naar bestuurder dacht ik nog vaak in onderlinge verhoudingen en (gebrek aan) autonomie, maar bij de verdediging van mijn thesis ontdekte ik dat ik verder wil met de inhoud. De masterclass, afgesloten met mijn thesis: 'wat heeft deze PO-bestuurder nu eigenlijk te zeggen?', helpt mij om te besturen op inhoud en te werken aan een waarden-gedreven organisatie. Ik geef nu met meer overtuiging inhoud aan mijn bestuurdersrol. Het was hard werken, maar zeker de moeite waard."

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Mark Buck
teamleider Organisatieadvies
0348 74 44 78