U bent hier

“Deze leergang maakt mij een rijker mens”

“Deze leergang maakt mij een rijker mens.”

Loek Iedema, directeur CBS De Burcht in Heerenveen

Als directeur van een Heerenveense basisschool denkt Loek Iedema actief mee over bovenschoolse ontwikkelingen binnen de overkoepelende stichting CBO Meilân. Hij vergezelde bestuurder Sjoerd Seffinga en collega-directeur Aafke Reinders dan ook graag naar de Verus-leergang Bestuurlijk leidinggeven in het PO. “Deze leergang maakt mij een rijker mens.”

Governance, pedagogische kwaliteit, juridische zaken, identiteit, leiderschap, communicatie, financieel management: zomaar wat onderwerpen die de deelnemers tijdens de 8-daagse leergang uitdiepen. 

“De opleiding biedt een mooie mix van kennis, leiderschapsontwikkeling en verfrissende inzichten”, vindt Iedema. “Je hebt een maatje dat je opzoekt en waarmee je spart. Zo probeer je elkaar te versterken en van elkaar te leren. Maar het sterkste punt van de leergang vind ik de docenten. Zij stimuleren, inspireren, brengen je terug naar de kern waarvoor je het allemaal doet. En dat alles met een tijdsinvestering die goed behapbaar is.” 

Focussen op kinderen
Hoewel de leergang zich vooral richt op het bestuurlijke niveau, heeft Iedema er als schooldirecteur zeker profijt van. “Ik heb helaas ook wel eens te maken met leerkrachten die niet functioneren zoals je zou willen. Dan is het nuttig als je weet welke formele en juridische stappen je moet zetten. De leergang geeft mij handvaten hierbij.” 

“De inbreng van docente Wilna Meijer vind ik ook heel verrijkend voor mijn werk. De neiging bestaat bijvoorbeeld om veel nadruk te leggen op de resultaten van de Cito-toetsen. Maar je kunt je veel beter focussen op de kinderen en op wat zij nodig hebben op onderwijsgebied. Voor die kinderen zijn we er uiteindelijk. Dan komt het met die toetsresultaten ook wel goed.” 

Nuttige bagage
Iedema weet nog niet of hij zelf een bestuurlijke rol ambieert. “Ik vind het leuk om mensen aan te sturen, onderwijs en gebouwen vind ik ook interessante onderwerpen. Met het onderdeel financiën heb ik dan weer minder. Aan de andere kant: Ik heb inmiddels ondervonden dat wijsheid met de jaren komt en ik kijk graag verder dan mijn eigen school. Dus wie weet. Ik heb tijdens de leergang in ieder geval nuttige bagage meegekregen als ik de stap ooit ga zetten.”