U bent hier

De verhuisdozen worden uitgepakt

'Middels deze presentatie wordt iedereen op een plezierige wijze uitgedaagd... Een echte aanrader.'

Peter Pijlman, directeur samenwerkingsschool i.o. De Binding, Opende (Gr.)

De laatste jaren is de maatschappelijk behoefte voor het vormen van samenwerkingsscholen duidelijk toegenomen. Het vinden van een gemeenschappelijke identiteit van de nieuwe fusieschool is een prachtige, maar ook een pittige uitdaging. Gelukkig sta je hierin niet alleen en is er in ons land reeds expertise opgebouwd. Maak daar gebruik van om de goede stappen op het juiste moment te zetten. Ouders vanaf het begin meenemen in het proces behoeft geen uitleg.

Een actieve presentatie van Erik Renkema is een laagdrempelige stap om ouders duidelijk te maken voor welke klus de beide scholen staan. Renkema gebruik hier de metafoor 'De verhuizing'. De openbare en de bijzondere school verhuizen immers naar een nieuwe bestemming en vullen beide dus hun eigen verhuisdozen met rituelen en gewoontes. Hierbij kun je denken aan: de vieringen, de dagopeningen, de HVO- en GVO-lessen, aandacht voor één geloof, aandacht voor wereldgodsdiensten, bidden, ...

Bij het uitpakken van de dozen moeten de rituelen en gewoontes een goede plek krijgen. Dan wordt steeds de vraag gesteld: “Moeten we deze gewoonte gezamenlijk koesteren en een plek geven in onze school (een schatkist) of kan die in de vuilnisemmer?” Soms is iets voor jou onopgeefbaar. Soms zul je aan iets anders moeten wennen. Kortom: samen verkennen van de wensen en grenzen.

Middels deze presentatie wordt iedereen op een plezierige wijze uitgedaagd goed na te denken over het vullen van de gezamenlijke schatkist met rituelen en gewoontes die bepalend zijn voor de identiteit en het levensbeschouwelijk onderwijs van de fusieschool. De presentatie is een echte aanrader.