U bent hier

‘Carla schroomde niet om waar nodig de vinger op de zere plek te leggen’

“De tijd vloog om”

Ineke van Ruler, vice-voorzitter raad van toezicht Stichting De Tjongerwerven

De Tjongerwerven, een Friese stichting van protestant-christelijke basisscholen, is al jaren naar tevredenheid lid van Verus. Een voorstel om Verus-adviseur Carla Rhebergen de jaarlijkse evaluatie van Raad van Toezicht en directeur-bestuurder te laten begeleiden, kon dan ook op steun rekenen. Inmiddels zijn de deelnemers druk aan de slag met de opgedane inzichten.

“We hebben als stichting in het verleden baat gehad bij juridisch advies van Verus”, vertelt vice-voorzitter Ineke van Ruler van de Raad van Toezicht. “Ik heb persoonlijk ook positieve ervaringen met hen, onder ander in mijn rol als lid van Commissie Onderwijs en Zingeving van Verus. Carla kenden we van de jaarlijkse congressen van Verus. Haar workshops daar maakten een goede indruk op ons. Vandaar dat het logisch voor ons was om haar te benaderen. Na overleg met Carla besloten we om management drives in te zetten voor onze jaarlijkse evaluatie.”

Interactieve bijeenkomst

De evaluatie werd gedegen aangepakt, schetst Van Ruler. “We hebben allemaal een online vragenlijst ingevuld. Carla belde iedereen vervolgens afzonderlijk voor een interview, waarbij ze ook de scores uit de vragenlijst besprak. Welke kleuren prevaleren bij jou, wat zijn je allergieën, kwaliteiten en valkuilen, wat heeft nog aandacht nodig: dit en meer kwam aan bod. Een gezamenlijke, door Carla begeleide avond draaide ten slotte om ons gezamenlijk functioneren. Wat zijn onze voorkeuren en wat onze mindere punten als team, waren daarbij belangrijke onderwerpen. Dit was een heel interactieve bijeenkomst. We gingen met elkaar in discussie over stellingen, er was volop de gelegenheid om te reageren op de presentatie van Carla en we moesten regelmatig in de benen om iets te bekijken. De tijd vloog daardoor om.”

Ongedwongen

Van Ruler is te spreken over de aanpak van Carla Rhebergen. “Ze was meteen op een ongedwongen manier bij de groep betrokken. De avond verliep heel aangenaam en positief. Tegelijkertijd schroomde Carla niet om waar nodig de vinger op de zere plek te leggen. Wij hebben bijvoorbeeld niemand in onze groep met rood als voorkeurskleur. Het betekent dat we als groep ervoor moeten zorgen dat er toch knopen worden doorgehakt. Carla gaf op een subtiel dwingende wijze aan dat we hier echt mee aan de slag moeten.”  

Waardegericht toezicht

De evaluatie heeft een positief effect gehad op de groepsdynamiek, vindt Van Ruler. “We hebben elkaars voorkeuren en allergieën nog beter leren kennen. Daardoor kunnen we makkelijker plaatsen waarom iemand op een bepaalde manier reageert tijdens een vergadering.” 

De Raad van Toezicht is nu druk bezig om de opgedane inzichten een vervolg te geven. “We hebben het tijdens de bijeenkomst gehad over de vijf fasen van toezicht. We willen ons verder ontwikkelen richting waardegericht toezicht en zijn nu aan het kijken wat daarvoor nodig is. Als we in de toekomst een nieuw lid van de Raad van Toezicht werven, hebben we bovendien beter in beeld welke kwaliteiten we nog missen. Maar ook waar de allergieën van de andere leden van de Raad van Toezicht liggen. Daar kunnen we dan rekening mee houden. Ook voor onze persoonlijke ontwikkeling zijn de opgedane inzichten nuttig. Ik zet ze bijvoorbeeld in voor mijn dagelijks werk als docent aan Hogeschool Windesheim. Het is echt een verrijkende ervaring geweest.”

 

Vragen of opmerkingen?

afbeelding van Peter Sels
teamleider Verus Juridisch / teamleider Organisatieadvies
0348 74 44 63