U bent hier

Waarom de vmbo-examens zo weinig aandacht van de media krijgen

Identiteit
VO

Een ‘horrorexamen’ Nederlands voor het vwo en havo’ers die zwoegen op een tekst over de Beatles. Ligt het aan ons, of krijgen de vmbo-examens veel minder media-aandacht dan die van havo en vwo? Helaas, zegt Corine Korrel van VMBO on Stage, het is waar: “Dat het NOS Journaal drie dagen achter elkaar zegt dat dé examens begonnen zijn, terwijl de beroepsgerichte opleidingen van het vmbo al in april startten, wil iets zeggen.”

Dus het ligt niet aan ons?
“Nee, helaas. Het is met de berichtgeving wel veel beter dan jaren geleden hoor. Toen ging het echt alleen maar over hoe moeilijk het vwo-examen was en zat er bij de examenvloggers nooit een vmbo’ers. Dat is nu gelukkig wel anders.”

Hoe komt het dat de vmbo-examens veel minder in het nieuws komen?
“Het vmbo is niet zo mediageniek. Áls het over het vmbo gaat, dan is er iets gebeurt: een steekpartij, sexting, ruzie, weet ik wat. Maar zelden gaat nieuws over wat voor moois er op het vmbo gebeurt. Het vmbo wordt altijd in de schaduwkant getrokken.
Intussen is er een enorme transitie gaande in de profielen en schuurt het vmbo met het mbo heel dicht tegen het bedrijfsleven aan. Helaas: een reis naar China en cum laude van het gymnasium afstuderen is voor de media altijd interessanter. In zo’n examenperiode komt het in niemand op om het vmbo te betrekken. Het blijft raar dat daar weinig aandacht voor is. 
Overigens, nogmaals: ik zie een verbetering. Tien jaar geleden werden er geen examengala’s voor vmbo’ers gehouden. Dat is nu anders en je ziet er zelfs wel wat in de media over. Maar het is journalistiek een enorme misser om vorige week te melden dat de examens zijn begonnen.” 

’t Gaat toch een meerderheid van de leerlingen en beroepsbevolking aan…
“Veel mensen hebben geen idee dat de meerderheid van de 12-jarigen naar het vmbo gaat, en dat de meerderheid van de beroepsbevolking uit voormalige (v)mbo-ers bestaat. Je ziet ze niet. Het gaat er niet over. Dat er straks gewoon schilders nodig zijn omdat er geen computer is die dat doet, blijft een feit. Maar helaas: dat werk blijft ook iets waar mensen op neerkijken. Vakmanschap is prachtig, maar toch liever voor het kind van de buren dan voor mijn kind.
Belangrijk voor ons allemaal is: van de kinderen die nu examen doen gaat volgend jaar de meerderheid het mbo in. En die gaan stagelopen en dan gaan we  hen tegenkomen. VMBO doet ertoe! 

Praat ons dan nog even bij: wat is het belangrijkste nieuws over de vmbo-examens dit jaar?
“Mij viel op dat ik zowel berichtgeving zag over examens die heel makkelijk waren als over examens die heel moeilijk waren. Alsof het niveau zo ver uit elkaar ligt.”

Overigens liet het LAKS deze week weten dat de vmbo’ers zelf ook wel wat meer van zich mogen laten horen bij de befaamde examenklachtenlijn.
“VMBO-ers zijn om diverse redenen moeilijker te organiseren. Dat gaat hier te ver maar samenvattend: als er een punaise in je schoen zit is het moeilijk om je heen kijken.”