U bent hier

Waarom bedrijven graag binnenkomen op deze middelbare school

Brede vorming
VO | MBO

Het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede heeft een win-winsituatie gecreëerd rond de beroepsoriëntatie. 140 bedrijven uit de omgeving werken mee om leerlingen sollicitatiegesprekken te laten oefenen en stagelopen. En de bedrijven organiseren hun Bedrijvenbeurs in de aula van de school. “Dit is volgens mij vrij uniek en ik hoop dat we andere scholen inspireren”, aldus Philip Korff de Gidts, docent Economie.

Vacaturesite voor stages

Jarenlang organiseerde de school voor elke leerling een mooie stage. Een flinke klus. Maar toen het Revius via de maatschappelijke stage in contact kwam met (OKW) Ondernemerskring Wijk bij Duurstede, kreeg ze de mogelijkheid leerlingen op vacatures van de Wijk in Bedrijf-website te laten reageren. OKW-voorzitter Etske Muis enthousiasmeerde de bedrijven. 

Sollicitatiegesprekken oefenen

Het leren schrijven van een sollicitatiebrief gebeurt op elke school. Maar leerlingen van het Revius  krijgen vervolgens ook lokale ondernemers over de vloer met wie ze een sollicitatiegesprek voeren. “Zo’n eerste gesprek vinden ze vreselijk eng”, vertelt coördinator Korff de Gidts. Maar de leerlingen zijn in tweetallen, geven elkaar feedback en mogen maar liefst drie keer in gesprek. “En de derde keer weten ze wat ze moeten doen.”

De derdeklassers doen niet alleen sollicitatie-ervaring op, de school organiseert ook een LOB-café (loopbaan oriëntatie begeleiding): Drie keer per jaar bezoeken ondernemers uit de omgeving het Revius en drinken wat met de met leerlingen terwijl ze praten over hun vak. Leerlingen kunnen spontaan allerlei vragen stellen Ook komende week weer.

Leerlingenprijs en ondernemersprijzen

Met al die voorbereiding op zak, lopen de derdejaars vmbo-t in januari een week stage. En dan, in februari, presenteren ze ‘hun’ bedrijf op de Bedrijvenbeurs in de aula van de school. “Dat is een groot succes”, zegt Korff de Gidts enthousiast. “Want die bedrijven worden gepresenteerd door de leerlingen.” De leerling met de beste presentatie krijgt een prijs, waarna het ondernemersgedeelte start: Wijk in Bedrijf zorgt  jaarlijks voor ondernemersprijzen. “Dan is die school bomvol ouders, werknemers, ondernemers, ambtenaren en leerlingen. Het is één groot netwerk.”

Succes of afknapper

Deze manier van loopbaan oriëntatie levert de kinderen veel op, weet Korff de Gidts. Een oud-leerling is nu journalist omdat ze tijdens haar LOB-stage merkte dat het vak écht bij haar paste. Maar andersom gebeurt natuurlijk ook: de leerling die dierenarts wil worden, maar ontdekt dat het uittrekken van konijnentanden ook bij dat werk hoort. Of de jongen die kraanmachinist in de Rotterdamse haven wilde worden en zich een week lang suf verveelde in een heet, glazen hok hangend boven containers. 

Leerlingen weten ondernemers te vinden

Winst voor de ondernemers is er ook: zij hebben behoefte aan goede mbo’ers. “Hun ervaring was dat veel jongeren in Wijk bij Duurstede vergaten dat er op ons bedrijventerrein ook stageadressen en banen zijn. Leerlingen weten hen nu beter te vinden.”