U bent hier

Na adempauze blijft WWZ onderwijs dwingen tot noodmaatregelen

Overheid en onderwijs
PO | VO

Na een adempauze van drie maanden geldt de WWZ sinds 1 april weer op volle kracht voor het onderwijs. En daarmee is de invallersproblematiek terug. Het onderwijs redt zich met noodmaatregelen en heeft haar hoop gevestigd op een nieuw kabinet.

Hét probleem van de Wet werk en zekerheid voor het onderwijs is de beperking van het aantal tijdelijke contracten. Het leidt ertoe dat invallers wel voor langere periodes komen, maar bedanken voor één dag invalwerk. In de periode van 1 januari tot 31 maart was dat probleem tijdelijk opgelost: het aantal contracten mocht onbeperkt zijn in verband met de jaarlijkse griepgolf. 

Bovenop de krappe arbeidsmarkt

Maar nu, anderhalve maand na het verstrijken van de vrijstelling, is de invallersproblematiek op volle kracht terug, vertelt Jan Sijtsema (voorzitter van CBO Fryslân en bestuurder van PCBO Tytsjerksteradiel). “Invallers komen niet voor één dag werk. Let wel: we hebben ook last van de krapte op de arbeidsmarkt. Maar daar komt de WWZ nog eens bovenop.”

Nog steeds groepen naar huis gestuurd

De scholen redden zich door het nemen van noodmaatregelen, zegt Sijtsema. “We vragen parttimers een dag extra te werken, zetten ambulante medewerkers voor de klas of soms een onderwijsassistent. Ook voegen we groepen samen. En hier in het noorden komt het nog voor dat er groepen naar huis worden gestuurd.”

Oplossing moet van nieuw kabinet komen

De vrijstelling gaf lucht. Sijtsema is daarom nog steeds van mening dat de WWZ voor het onderwijs moet worden aangepast. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een nieuw kabinet. “Pechtold was heel duidelijk: als een nieuw kabinet niets verandert, dient hij desnoods zelf een initiatiefwet in. Het CDA heeft ons altijd gesteund. De ChristenUnie ook. En de VVD ook wel, maar die zat natuurlijk vast in de coalitie. Dus ’t is wachten op de kabinetsformatie. Daarin zal een meerderheid voor aanpassing zijn.”