U bent hier

Ketenregeling voor onderwijs blijft problematisch. Hoop gevestigd op een nieuw kabinet

Personeelsbeleid
PO

Dat de ketenbepaling voor 3 maanden buiten toepassing is verklaard voor het onderwijs, heeft niet geleid tot minder vragen bij juridische helpdesks. “We krijgen nog steeds ontzettend veel vragen binnen om oplossingen voor het feit dat er geen vervangers zijn.”

Vragen bij helpdesks blijven binnenkomen

Voor, tijdens en na de ontheffingsperiode van januari tot en met maart kwamen er veel vragen over invallersproblematiek binnen bij de juridische helpdesk van Verus. “Dat wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de ketenbepaling”, weet advocaat Trudy Spaans van Verus. “Daardoor kunnen scholen bepaalde mensen niet meer aan het werk zetten omdat ze anders direct een vast contract hebben en dat kunnen deze scholen niet betalen. Ze zoeken allerlei alternatieven: ouders met een bevoegdheid voor de klas, stagiaires of onderwijsassistentes. Scholen zitten met de handen in het haar.”

Ook de helpdesk van de PO-Raad blijft vragen binnenkrijgen over de gevolgen van de WWZ, laat zij desgevraagd weten. “De ketenregeling blijft voor het primair onderwijs problematisch.” 

Vervangerspools kapen invallers van de markt

Dat er zóveel vragen over invallersproblematiek binnenkomen, gebeurde bij Verus niet eerder in de afgelopen tien jaar. De juridische helpdesk heeft de indruk dat de problematiek in het westen van het land ernstiger is dan elders. “Er is sowieso een tekort aan vervangers”, beaamt Spaans, “maar de WWZ maakt het extreem veel ingewikkelder. Er zijn veel bovenschoolse vervangingspools ingericht, maar dat leidt er weer toe dat veel van de vervangers van de markt zijn weggekaapt.”

Permanente ontheffing moet van minister komen

De tijdelijke vrijstelling gold alleen voor kortdurende en onverwachte vervangingen. Dat zou voor het hele schooljaar moeten gelden, zegt Spaans, om een deel van de vervangersproblematiek op te lossen. Want juist voor korte periodes kunnen scholen geen vervanger vinden. “In een nieuwe cao zou je met elkaar kunnen afspreken dat vervangers voor deze werkzaamheden gedurende bijvoorbeeld drie jaar zonder beperking worden ingezet. Maar daarvoor moet de minister van Sociale Zaken dan wel een permanente ontheffing regelen.”

Ze vestigt dus, evenals onderwijsbestuurder Jan Sijtsema, haar hoop op een nieuw kabinet. “Dat hopelijk meer oog heeft voor de problemen die nu spelen in het primair onderwijs. Er worden nog steeds klassen naar huis gestuurd. Dat is dramatisch.”

PO-Raad houdt aandacht voor WWZ

De PO-Raad laat weten dat de WWZ zijn aandacht heeft en dat de sectorraad het daar waar het kan bespreekbaar maakt. Vanwege het klappen van de kabinetsformatie wordt er op dit moment echter niet actief gelobbyd voor ontheffing van het onderwijs voor de ketenbepaling.