U bent hier

Blauwe plekken: op school praten over kindermishandeling

Kwaliteit
VO

Hoe praat je op school over kindermishandeling? Scholen weten het niet zo goed, merkte theatermaker Aart van den Berg de afgelopen jaren. “Er zit een enorm taboe op.” Hij maakte de voorstelling Blauwe Plekken. “De boodschap is: Meld het.” 

De voorstelling is een bewerking van het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. Het boek is in 1993 bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en het thema is helaas nog steeds actueel.

Blauwe plekken is het verhaal van Judith, die door haar moeder wordt geslagen, maar dit geheim weet te houden. Totdat ze ziet dat het ook anders kan. Pas met behulp van haar vriend Michiel durft ze zich te verzetten…

Dichtbij zonder dat het echt is

Van den Berg, van Theater in Feite, maakte de voorstelling bijna twee jaar geleden in opdracht van de gemeente Rotterdam. Doel: kindermishandeling bespreekbaar maken en duidelijk maken dat het gemeld moet worden, ook bij twijfel. Het werkt. Intussen werd Blauwe Plekken opgevoerd bij scholen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Westland, Krimpen aan den IJssel en Den Haag. 

Van den Berg: “Ik hoor van scholen dat theater bij uitstek de manier is om hierover te praten: je wordt met het onderwerp geconfronteerd, maar weet dat het niet echt is.” Bij de voorstelling hoort ook een lespakket waarmee het thema voor- en nabesproken wordt.

Doodstille klas

“De leerlingen zijn altijd stil. Het maakt enorme indruk. En ik hoorde dit jaar voor het eerst dat ze iemand bij wie ze mishandeling vermoedden, er echt uit hebben gepikt.”

Het speelt overal

Op niet alle scholen in de genoemde gemeenten is Theater in Feite welkom, vertelt Van den Berg. “Soms hoor je: dat speelt hier niet. Dit is een rijke, goede buurt. Maar kindermishandeling speelt overal.”

Blauwe plekken wordt gespeeld voor de klas, in het klaslokaal, dus in een kleine, veilige setting. De voorstelling is bedoeld voor klas 1 en 2 van middelbare scholen. De taal is geschikt voor praktijkonderwijs én voor gymnasium. 
Meer informatie over Blauwe Plekken vindt u hier 
Alle info: Theater in Feite | Aart van den Berg | 06-20923833 | aart@theaterinfeite.nl