U bent hier

Inkoop en aanbesteden

Slim inkopen loont

Inkopen gaat over alles waar een externe factuur tegenover staat. Binnen het onderwijs valt onder inkoop, naast de doelmatigheid, ook de verantwoording over het uitgeven van publieke middelen, de rechtmatigheid. Bij inkopen in het onderwijs spreken we dan ook van het doelmatig en rechtmatig uitgeven van publieke middelen (euro’s).

Met uitzondering van de personeelslasten zijn de belangrijkste beïnvloedbare kosten in het onderwijs:


Een goed doordacht inkoopbeleid zorgt ervoor dat u zich beter in kunt zetten voor het geven van goed onderwijs. De druk op kwaliteit, kosten en verantwoording maakt de aandacht voor inkoop steeds waardevoller. Slim inkopen loont! Wij ondersteunen onze leden bij inkoop en aanbesteden. Of dit nu om collectiviteiten gaat, algemene inkoopinformatie of individuele onderzoeken en aanbestedingen. Samen kunnen we meer.

Schoolwijzer Inkoopbeleid

De Aanbestedingswet laat voldoende ruimte over voor eigen beleid op inkopen en aanbesteden. Maar hoe doet u dat? We hebben voor u de Schoolwijzer Inkoopbeleid gemaakt met onmisbare onderdelen voor een sterk inkoopbeleid. Gratis (!) en exclusief voor leden van Verus. Stuur mij de Schoolwijzer Inkoopbeleid

Meten is weten: check de inkoop in uw organisatie

Bij beleidsvorming en het maken van keuzes is het belangrijk om te weten hoe het nu staat met inkoop in uw organisatie. Wij bieden de mogelijkheid om een kwantitatieve en kwalitatieve scan te maken.

  1. Kwantitatieve scan
    Dit is de zogenaamde spendanalyse. Het is een onderzoek naar alle facturen van de afgelopen drie jaar. Onze informatie en rapportage is volledig gericht op de onderwijsomgeving. Meer over de spendanalyse 
  2. Kwalitatieve scan
    Hierbij gaat het meer om de inrichting van de inkoopfunctie: de inkoopstructuur, inkoopvaardigheden en processen. Wij doen onderzoek naar uw inkoopsituatie, de risico’s en de mogelijkheden om meer met inkoop te doen. Ik wil hier meer over weten

Aanbesteden

Veel vragen van leden gaan over specifieke aanbestedingen. Zijn we wel verplicht om aan te besteden? Hoe pakken we dat aan? Wat is de beste werkwijze voor de publicatie en uiteindelijk contractvorming? 

Aanbesteden is een inkoopproces volgens bepaalde richtlijnen. U kunt ons ook inschakelen voor uw individuele aanbestedingen. Hoe dat uiteindelijk gebeurt, hangt helemaal van uw wensen af. Wij zijn betrokken bij onze leden en streven ernaar om samen met u toe te werken naar het beste resultaat voor uw hele organisatie.

“Ook de leveranciers gaven aan het een bovengemiddelde aanbesteding te vinden. Vanwege de kennis van zaken, samenwerking, termijnen die gesteld werden en heldere stukken. Ik ben blij met het resultaat.”

Karin Hoekstra, beleidsmedewerker Faciliteir en inkoop bij De Vier Windstreken in Gouda

Handige hulp

Wilt u meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie over inkopen en aanbesteden? Neem dan contact op met Michael AshcroftPascal van Onna of Joost Rog