U bent hier

In gesprek met Gert Biesta en Wilna Meijer: leidinggeven en besturen vanuit een onderwijspedagogisch gezichtspunt

6 jun 2017 | 13:00 - 15:30
Amersfoort

Onderwijspraktijken zijn al doende ontstaan en gaandeweg wetenschappelijke onderbouwd. Maar waartoe dit alles? Welke bedoelingen hebben wij met onderwijs en vorming? Immers, alleen aandacht voor lespraktijken en onderwijswetenschap (zonder bedoelingen) veroorzaakt blindheid.


Wij hebben twee vooraanstaande pedagogische denkers over goed onderwijs uitgenodigd om met u van gedachten te wisselen over deze vragen:

  • Dr. WILNA MEIJER, hoofddocent RU Groningen
  • Prof. dr. GERT BIESTA, hoogleraar Brunel University in Londen en Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, leerstoel voor de pedagogische dimensies van onderwijs, opleiding en vorming

Gert Biesta analyseert voor u het werk van leraren. Hij legt hun beroep uit en laat zien hoe zij tot goed handelen komen. Dat is door te onderwijzen. Dit doen leraren niet volgens een vast stramien, maar door ruimte te nemen, door hun vermogens te gebruiken, door te oordelen over het hoe en waartoe van hun werk, door virtuoos te zijn. Hij laat ook zien waardoor zij in hun werk worden belemmerd en gestimuleerd.

Wilna Meijer bespreekt de pedagogische betekenis van de uitkomsten van breinonderzoek. Zij legt haar vertrouwde (cultuur)pedagogische verhaal, onderwijs als algemene vorming of Bildung, uit in een neurologische context. 

Leergesprek
Beiden vertellen in kort bestek over hun onderwerp. Daarna gaan ze onder leiding van Taco Visser, adviseur identiteit Verus, in gesprek met de zaal. Dit leergesprek staat in het licht van het leiden en besturen van scholen vanuit een onderwijspedagogisch gezichtpunt. 

Cadeau
Na afloop ontvangen de deelnemers twee recente boeken waaraan Wina Meijer en Gert Biesta hebben meegewerkt:

  • Leraar, hoe doe jij dat? Vakmanschap in beeld (Gert Biesta, Jan Bot en Nico Dullemans, 2017)
  • Cultuurpedagogiek, onderwijspolitiek en de staat van het onderwijs (Jan Dirk Imelman, Henk Wagenaar en Wilna Meijer, 2017)

Voor wie
Schoolleiders, bestuurders. Exclusief voor leden van Verus.

Wanneer
6 juni 2017

Waar
Mariënhof, Kleine Haag 2 in Amersfoort

Tijd
13.00-15.30 uur

Prijs
De bijeenkomst is gratis en exclusief voor leden van Verus. NB Bij een no show zonder afmelding vooraf brengen wij 50 euro in rekening.

Meld u aan voor deze bijeenkomst

Er kunnen maximaal 30 mensen deelnemen. Aanmelding gebeurt op basis van inschrijvingsdatum. Reageer dus snel!

Meer weten?
Neem contact op met Nico Dullemans.