U bent hier

Blogs

Bestedingsdoel

Maar daar zijn die middelen toch voor bedoeld? Dat klopt ook. In de meeste gevallen... 

In een samenleving die steeds minder moet hebben van steil calvinisme is het opmerkelijk dat de geneigdheid van de mens tot alle kwaad een steeds populairder leerstuk is. Enkele decennia geleden had nog niemand van intern toezicht gehoord. Een schoolbestuur bestond uit bevlogen vrijwilligers, die het beste met de school voor hadden. Zij waren gekozen door de leden van de schoolvereniging, juist vanwege hun betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de school. 

Samen met overlevenden Awraham en Sira Soetendorp, bezochten we tijdens ons bezoek aan het beloofde land Israël Yad Vashem. Daar herdachten we de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het raakte mij zeer.

“Meneer, uw kinderen mogen niet in het stemhokje”, vermaant de voorzitter van het stembureau een vader. Zijn twee kinderen staan ter linker- en rechterzijde van hem en kijken reikhalzend naar het rode potlood, dat hun vader hanteert.
“Ga maar wat naar achteren staan”, reageert vader gezagsgetrouw.
“Waarom dan?”, vraagt één van de kinderen.
“Ach, dat is een beetje onzinnig”, mompelt vader – minder gezagsgetrouw. De voorzitter van het stembureau en diens secondanten schuifelen wat ongemakkelijk op hun stoel.

Op hun vorige school was er in de klas van mijn kinderen elke dag een ‘kanjer’. Als een van mijn dochters ’s ochtends enthousiast constateerde dat zij die dag op de kanjerstoel naast de juf of meester zat, wist ik wat er ’s avonds kwam: een samenvatting van de ‘opstekers’.

Er gaan tegenwoordig weinig weken voorbij waarin de relatie tussen school en ouders niet in het nieuws is. En dan meestal in negatieve zin. Deze week passeerde het bericht, naar aanleiding van een onderzoek van EenVandaag onder CNV-leraren, dat 75% van hen druk ervaart om het schooladvies op de basisschool naar boven bij te stellen.

Pagina's