U bent hier

Zilver voor Nederland: hoorzitting over vrijheid van onderwijs in Europees Parlement

Vertegenwoordigers van ‘onafhankelijke’ scholen (in ons land ‘bijzonder onderwijs’) uit 11 Europese landen kwamen deze week bijeen in het Europees Parlement op uitnodiging van de fracties van de Christen-Democraten (Europese Volkspartij) en Europese Conservatieven. Centraal stond de bijdrage van onafhankelijke scholen aan de bestrijding van radicalisering. 

Hoewel zo’n 16 miljoen leerlingen in de EU naar deze scholen gaan (zo’n 10% van het totale aantal leerlingen), moet er in veel landen nog heel wat strijd gevoerd worden om te komen tot een volledige erkenning van de vrijheid van onderwijs, inclusief de volledige financiering die voor ons zo normaal is. 

Vrijheid van onderwijs-index

Op de bijeenkomst bleek dat Nederland niet de hoogste score haalt op een index die de mate van vrijheid van onderwijs meet. Ierland scoort het hoogst met Nederland en België op een goede gedeelde tweede plaats. Op enige afstand volgen Malta, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. 

Moeilijk bestaan door politieke omwentelingen

Vooral landen in Midden- en Oost-Europa hebben nog een lange weg te gaan. Hoewel er wereldwijd sprake is van een langzame verbetering, zijn er jammer genoeg ook landen waar door politieke omwentelingen het bestaan van onafhankelijke scholen steeds moeilijker wordt. 

Naast Griekenland is Portugal een recent voorbeeld waar linkse partijen het openbaar onderwijs nog meer ruim baan willen gaan geven. Ook in Spanje dreigt extreem links met een dergelijke agenda aan de macht te komen. In ons land is de SP de enige partij die een streep wil halen door de vrijheid van onderwijs. 

Zie voor meer informatie: www.ecnais.org en lees het rapport over de index voor vrijheid van onderwijs in de wereld op www.oidel.org

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs