U bent hier

“Zet ‘hope provider’ op uw visitekaartje”

Onderwijsmensen zouden subiet de functieomschrijving op hun visitekaartje moeten veranderen. “Zet ‘hope provider’ op uw visitekaartje”, zei Leo Bormans, samensteller van The World Book of Hope vandaag aan het begin van Verus 2016. Kinderen hoop geven is volgens hem waar het in het onderwijs om gaat.

Opgestroopte mouwen

‘Hoop voor onze kinderen’ is het thema van het jaarlijkse Verusevent. De Vlaamse publicist Bormans trapte het jaarlijkse event van het katholiek en christelijk onderwijs af met een bevlogen betoog over het belang van hoop. Het doel van onderwijs is volgens hem “gelukkige kinderen in gelukkige scholen dankzij gelukkige leraren en directies.”

Daarbij speelt hoop een belangrijke rol, aldus Borman. Hij is er dan ook zeer over te spreken dat Verus “dit thema hoog op de agenda durft te zetten. Scholen kunnen kinderen hoop geven door hen aan te spreken op hun droom. Hoop is niet hetzelfde als optimisme, benadrukte hij. “Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen.”

Positieve beweging

“De school is een gemeenschap waar hoop voelbaar en tastbaar is”, zei voorzitter Wim Kuiper van Verus bij de lancering van een campagne om in de samenleving een “positieve beweging” van hoop op gang te brengen. “Wij delen iets met elkaar dat verder uitgedragen zou moeten worden. Het begint in de 4000 katholieke en christelijke scholen, en wij willen het een stapje verder brengen in de samenleving.”

In podiumgesprekken vertelden leraren, directeuren en bestuurders hoe die hoop gestalte krijgt in de praktijk van onderwijs aan vluchtelingenkinderen, vieringen en persoonsvorming. Eén van hen was de arts Gor Khatchikyan, voormalig vluchteling uit Armenië. Het waren vooral sommige leraren die bij alle moeilijkheden die hij in Nederland ondervond, zijn hoop levend hebben gehouden.

“Er waren docenten en rectoren die me met soms maar één zin op de been hebben gehouden en ervoor hebben gezorgd dat ik geworden ben wie ik nu ben. Een paar Nederlanders hadden het lef om in mij te geloven, en dat heeft het verschil gemaakt.”

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs