U bent hier

Zeeuws-Vlaanderen krijgt geen eilandenstatus

Zeeuws-Vlaanderen krijgt geen ‘eilandenstatus’ om het middelbaar onderwijs er overeind te houden. Dat liet minister Slob vorige week weten. Verus pleit voor een status zoals die op de eilanden geldt waar met bijzondere bekostiging relatief kleine scholengemeenschappen overeind gehouden worden.

Schoolbesturen zelf verantwoordelijk

Slob laat in antwoord op vragen van SP, GroenLinks en PvdA weten de schoolbesturen zelf verantwoordelijk te houden voor een breed kwalitatief goed onderwijsaanbod in Zeeuws-Vlaanderen. Wel leggen gemeenten, provincie en Rijk extra geld neer in ruil voor het samenvoegen van de vier schoolbesturen en het aanwijzen van Terneuzen als centrum. Hierdoor worden kleinere vakken straks alleen nog in Terneuzen onderwezen en zullen leerlingen en docenten gaan pendelen. 

Oostburg is 35 kilometer gelegen van de volgende vo-school en neemt daardoor een bijzondere positie in. Zeeuws-Vlaanderen heeft een uitzonderlijk karakter door lage bevolkingsdichtheid, daar waar elders in Nederland veel plaatsen van kleinere omvang leiden tot een hogere dichtheid. 

Verus pleit voor uitzondering

De Tweede Kamer heeft het standpunt dat leerlingen recht hebben op een kwalitatief goed aanbod binnen redelijke afstand van de woonplek. Verus gelooft niet dat dat gegarandeerd wordt door veel hogere klassen en profielen te concentreren in centrumgemeente Terneuzen. We kennen de kleine scholentoeslag in het po, maar voor vo ontbreekt deze. Verus vraag zich af waarom er wel uitzonderingen gemaakt worden voor meerkosten voor zorgleerlingen en achterstanden, maar niet voor gewone leerlingen, slechts gehinderd door dunbevolkte omgeving. Solidariteit kent blijkbaar grenzen.  

Concurrentie Vlaamse scholen

Mooi is het voornemen om verder verrijkingen aan te brengen in het aanbod zodat de concurrentie met nabij gelegen Vlaamse scholen doorstaan kan worden.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs