U bent hier

Yona: jongeren werken aan gezond internetgedrag

Slecht slapen omdat je tot na middernacht op sociale media zit en in de schoolpauze allemaal achter je eigen laptop kruipen. Yona daagt jongeren uit eerlijk te zijn over hun internet lifestyle. Communities op scholen testen mee.

Sinds de opkomst van de moderne tv bestaat de uitdrukking ‘vierkante ogen’: verslaafd zijn aan tv kijken. Tablets, laptops en smartphones hebben daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd. De verleidingen van het ‘kijkkastje’ zijn nu 24 uur binnen handbereik. Vooral (pré)pubers worstelen daarmee.  Yona is een nieuw initiatief dat jongeren wil helpen hun verslaving – want daar heeft het alle trekken van – in te tomen. 

Programmamanager Steven Middelkoop van de Yona (Your Not Alone) Foundation licht toe. “Er is een serieus probleem, jongeren geven dat ook zelf aan. Pubers zijn heel gevoelig voor prikkels, ze willen overal op reageren. Continu komen die prikkels op hen af, zoals via Instagram, Snapchat, Facebook, WhatsApp, eindeloze filmpjes op YouTube. 

Hun nachtrust schiet er bij in omdat ze in bed doorgaan met sociale media en dat heeft onder meer een negatieve invloed op hun schoolresultaten. Het is een klassieke verslavingscirkel waar ze in verstrikt raken. Die kun je het eenvoudigst met hulp van anderen doorbreken.”

Eerlijk over je internet lifestyle

En daar is Yona voor opgericht. In technische termen is het een app, maar Middelkoop omschrijft Yona als een ‘lifestylebeweging, die gaat over gezond internetgedrag’. “Waar wij op focussen is dat jongeren eerlijk zijn over hun eigen internet lifestyle. Dat gaat dus over bewustwording, daar begin je mee, vervolgens werken we aan gedragsverandering.”

‘Wij houden van het internet’

In die aanpak spelen de jongeren zelf een cruciale rol. Ze geven bijvoorbeeld presentaties, zijn betrokken bij de website en denken mee over de ontwikkelingen. Yona is geen top-downorganisatie, benadrukt Middelkoop. En Yona is al helemaal niet van het opgeheven vingertje. “We hebben een positief verhaal, wij houden van het internet. We willen niet terug naar vroeger, we leven in deze werkelijkheid.” Van Middelkoop wijst erop dat gamen heel leerzaam kan zijn, maar dat het ongezond is als computerspellen het leven van een puber domineren. 

Communities voor gezond internetgedrag

Kern van de aanpak van Yona zijn de communities  die jongeren op hun school vormen en waarin ze elkaar aanmoedigen tot gezond internetgedrag. “Dat kun je doen door samen met een buddy een uitdaging aan te gaan, om bijvoorbeeld je gebruik van sociale media te halveren. Jongeren stimuleren en motiveren elkaar om bepaalde doelen te halen.” 
Middelkoop geeft een voorbeeld. “Op een middelbare school zijn leerlingen een paar dagen offline gegaan. Daarmee verander je niet hun hele gedrag, maar het laat ze wel ervaren dat je ook zonder dat je op internet zit een gelukservaring kunt hebben. Dat is wat ze mij met een grijns vertelden, toen ik hen sprak na de challenge.” 

Ga lekker het plein op

Scholen zijn zoekende hoe om te gaan met het mediagedrag van hun leerlingen https://www.verus.nl/sites/www.verus.nl/files/downloads/verus_magazine_a... . Dat varieert van smartphones achter slot en grendel op de ene school tot enthousiast gebruik als leermiddel in de les op de andere school. Wat wijsheid is in deze, daar heeft Yona geen standpunt over. Waar Yona wel de aandacht voor vraagt is dat leerlingen zo nu en dan achter hun scherm vandaan komen.  

“Ik zag eens op een school brugklassers in de pauze allemaal achter hun laptop zitten. Dat moet je volgens mij voorkomen. Je moet zeggen: joh, ga lekker het plein op, ontspan, kom in beweging. Dat activeert de hersenen. Met een opgeruimd hoofd leer je beter.” 

Testers kunnen zich melden

De Yona app  verkeert nog in een testfase, op een aantal scholen zijn er community’s waar de inhoudelijke aanpak verder wordt ontwikkeld. “Technisch en inhoudelijk gezien staat het nu op de rails, maar de app is nog niet te downloaden in de appstore.” Testers kunnen zich aanmelden via de website. De app is nu al operationeel en komt in het najaar breed beschikbaar. 

Het initiatief van Yona komt van een aantal ondernemers die het als hun missie zien jongeren op weg te helpen. Die ondernemers doen dat vanuit gedeelde christelijke waarden, maar Yona heeft niet het stempel van een christelijke organisatie. Yona Foundation heeft geen winstoogmerk en steunt op financiële bijdragen van particulieren en ondernemers die het idee een warm hart toedragen.

Meer informatie op de site van Yona

VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs