U bent hier

Wet pseudonimisering leerlinggegevens

Is het echt nodig dat de educatieve uitgever weet wie de leerling is die van zijn product gebruikmaakt? Nee? Dan kan de school leerlinggegevens ook pseudonimiseren. Dat regelt de Wet peudonimisering leerlinggegevens die aansluit op de AVG.

Is dit noodzakelijk?

Onderwijsinstellingen wisselen met allerhande instanties leerlinggegevens uit. Vraag u eens af of de gegevens die u verstuurt ook noodzakelijk zijn voor de af te nemen dienst. In de AVG is het beginsel van dataminimalisatie vastgelegd: alleen de strikt noodzakelijke persoonsgegevens mogen worden uitgewisseld. Dat kan met pseudonimisering.

Pseudoniem genereren

Onderwijsinstellingen kunnen voortaan het persoonsgebonden nummer eenmalig gebruiken om een deknaam te genereren. Dat gebeurt in een centraal georganiseerde nummervoorziening. Stichting Kennisnet is verantwoordelijk voor de realisatie van de nummervoorziening en werkt nu aan een zorgvuldige invoering.

Let wel: de Wet pseudonimisering leerlinggegevens verplicht onderwijsinstellingen tot niets, maar biedt een mogelijkheid tot dataminimalisatie.

Vragen hierover? Neem contact op met onze juridische helpdesk.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs