U bent hier

Werknemer vraagt transitievergoeding na herplaatsing

Een werknemer raakt deels arbeidsongeschikt. U:
A.    Stuurt hem een akte van benoeming met de aangepaste functie met de juiste werktijdfactor
B.    Laat hem zijn functie behouden, maar met een aangepaste werktijdfactor

Sinds de invoering van de WWZ moeten werknemers, die tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt zijn, worden herplaatst in dezelfde of een andere functie. Anders dan voorheen hoeft een werknemer in zo’n geval niet meer eerst ontslagen te worden en aansluitend in de andere of dezelfde functie met een kleinere werktijdfactor te worden herbenoemd.

Transitievergoeding na herplaatsing

Vlak na de invoering van de WWZ had een schoolbestuur toch de nog gebruikelijke weg gevolgd van ontslaan en herplaatsen. Hoewel de werknemer heel tevreden was met de herplaatsing, liet ze de gang van zaken toch even nakijken bij haar vakbond. Gevolg: namens de werknemer werd de (hoge) transitievergoeding gevraagd. 

De kantonrechter kende een deel van de transitievergoeding toe met als argument dat de werknemer geen recht had op het hele bedrag, omdat zij nog steeds in dienst was. De wet biedt echter geen mogelijkheid voor het toekennen van een deel van de transitievergoeding. 

Deel van de transitievergoeding?

Bijgestaan door de advocaat van Verus ging het schoolbestuur in beroep bij het gerechtshof. Het gerechtshof oordeelde dat van een daadwerkelijk ontslag geen sprake was. De werknemer had dientengevolge ook geen recht op de transitievergoeding, laat staan een deel ervan.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen: bij herplaatsing is een voorafgaand ontslag niet meer aan de orde! (Antwoord B is dus juist).

Vragen hierover? Neem contact op met advocaat Janet Ranke

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs