U bent hier

Werkgevers die achter een prikactie staan. In het onderwijs gebeurt het

Sinds lange tijd was er weer een actie in het primair onderwijs. Dinsdag gaven basisscholen massaal gehoor aan de oproep om het werk een uur neer te leggen. Bij bestuurders – werkgevers toch – is er alle begrip. “Het wordt tijd dat Den Haag ons serieus neemt.”

Wim Klaassen, bestuurder van de Eenbes (27 scholen in Geldrop e.o.), meldde zich tijdens de actiedag bij een van zijn scholen om de leerkrachten een hart onder de riem te steken. “Ik sta vierkant achter de prikactie.” De massale deelname van leerkrachten onderstreept volgens Klaassen dat de nood hoog is. 

Dat beaamt Henk Jonker, directeur-bestuurder van vereniging De Viermaster (acht scholen) op de Veluwe. “Wij zijn als christelijke scholen niet van het actievoeren, we hebben in het verleden nooit meegedaan. Ook collegabesturen niet. Maar ik heb nu in een brief aan collega’s en ouders laten weten dat het bestuur het doel van de actie steunt. En dat gaat voor onze doen al heel ver.” Op twee scholen van De Viermaster heeft het personeel daadwerkelijk een uur gestaakt.

De rek is eruit

Het personeel op alle twaalf basischolen van SCOPE Scholengroep in Alphen aan den Rijn deed mee aan de prikactie. Aan het eind van de schooldag vertrok er bovendien een delegatie naar het Haagse Malieveld om het protest kracht bij te zetten. Er was weinig aarzeling bij de leerkrachten om mee te doen. “We roepen al vijf jaar dat de rek eruit is”, zegt Johan Vodevogel, clusterdirecteur primair onderwijs.  

Volgens de bestuurders is het hoog tijd dat politiek Den Haag serieus luistert naar de noodkreten uit het onderwijs. “We willen met zijn allen dat het primair onderwijs de hoogste kwaliteit heeft, en op heel veel scholen lukt dat ook. Maar met de middelen die we daarvoor krijgen zitten we net onder de middenmoot in vergelijking met andere Europese landen”, aldus Klaassen. 

‘De koek moet gróter’

De actie gaat vooral over de hoge werkdruk en het relatief lage salaris. Maar Klaassen wijst erop dat de financiële problemen breder zijn. “Er is onvoldoende ruimte voor de eigen professionalisering, voor opleiding en training. De middelen zijn niet toereikend om passend onderwijs in de klas ook echt mogelijk te maken. En niet in de laatste plaats moet er meer geld komen voor huisvesting, op sommige plekken is die abominabel. Er moet een substantieel bedrag bijkomen. Niet door een herverdeling van de koek, zoals afgelopen decennia is gebeurd. De koek moet gróter.” 

Nee zeggen

Ook Jonker van de Viermaster wijst op passend onderwijs als een van de oorzaken van toegenomen werkdruk. “Er is maar één oplossing: meer handen in de klas.” Maar hij voegt er aan toe dat schoolorganisaties ook kritisch naar zichzelf moeten kijken. “Wat doen we wel, en wat niet. Je kunt niet alles oppakken.” Passie, liefde voor het vak, alles over hebben voor het kind, dat is prima, maar ook een valkuil. “’Nee’ zeggen zit niet in de genen van het onderwijs.”

Jonker hekelt de grote salariskloof tussen primair en voortgezet onderwijs. “Wij zien dat om die reden leerkrachten een overstap maken naar het vmbo.” 

Staking niet uitgesloten

De druk op Den Haag moet met stevig onderhandelen en lobbyen worden opgevoerd, menen Jonker en Klaassen. Mocht dat niettemin geen resultaat opleveren dan is een staking niet uitgesloten. “Als werkgever ben ik daar niet enthousiast over, maar het is een uiterste middel”, zegt Klaassen. 
Jonker laat zich in dezelfde zin uit. “Het is al jaren pappen en nathouden. Als ik geen beweging zie bij de staatssecretaris en er geen serieuze oplossing komt, vind ik persoonlijk dat we misschien een volgende stap moeten zetten. Deze situatie is van de zotte.” 
Bert van Leeuwen, lid van het college van bestuur van SCOPE, is nog niet zover. “De prikactie hebben we van harte gesteund. Als de gesprekken niets opleveren gaan we ons beraden op de situatie.”

Foto Peter van Dorst

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs