U bent hier

Werk aan een cultuur van vertrouwen in schoolleiders

De Onderwijsraad adviseert het kabinet een verplicht register en een opleiding op masterniveau voor schoolleiders in te stellen. Volgens Loes Ypma, voorzitter van Verus ‘moet het kabinet oppassen voor een grote drang naar sturing en eenvormigheid. De ervaringen met het lerarenregister hebben ons geleerd dat een register pas tot zijn recht komt als het van, voor en door de schoolleiders is'. 

"Het register is slechts een instrument, dat alleen werkt als schoolleiders de tijd en de ruimte krijgen om zich goed toe te rusten. Dat geldt ook voor het opleidingsniveau. Er zijn natuurlijk zeer goede HBO-opgeleide schoolleiders, het gaat om de praktijk."

Verus onderkent met de Onderwijsraad het belang van schoolleiders en onderschrijft daarom de aanbeveling aan besturen om schoolleiders mogelijkheden te bieden om meer invloed te hebben op het strategisch beleid. Het past in een cultuur van vertrouwen en wederzijds respect. Dit betekent ook dat het de inspectie past om gesprek te hebben met de schoolleider en zijn of haar team; in de klassen en op de scholen gebeurt het! 

Aan de ontwikkeling van de schoolleider wil Verus graag bijdragen door inspiratie en ontmoeting te bieden, te bemoedigen en informatie uit te wisselen in netwerken. 

Verus draagt met verschillende cursussen bij aan de professionele ontwikkeling van schoolleiders. Kijk eens naar de cursus Bestuurlijk leidinggeven in het PO, Leiderschap en spiritualiteit en Moreel leiderschap.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs