U bent hier

Wat zijn jouw leidende principes? Lancering nieuwe gesprekstool op Identiteitsdag

Op de Identiteitsdag Katholiek onderwijs wordt een gesprekstool gelanceerd die helpt om op het spoor te komen waar het jou om te doen is, wat jouw leidende principes zijn. Waarom? Omdat het belangrijk is als professional te kunnen reflecteren op het waarom van je handelen. Kom naar de Identiteitsdag en krijg deze tool mee naar huis.

Vertellen

Er zijn heel wat gebeurtenissen die je aan het denken kunnen zetten. Een ontmoeting, een nieuwe kans die je wordt geboden, maar bijvoorbeeld ook de ziekte van je partner. Door over de gebeurtenis te gaan vertellen, kun je ontdekken wat ze voor je betekent. De gebeurtenis krijgt dan een plek in het verhaal dat je over jezelf vertelt. We zijn verhalende wezens en door verhalen te vertellen, begrijpen we (beter) wie we zijn. 

Betekenis geven

Er zijn ook gebeurtenissen die je denken en voelen overhoop kunnen halen. Wat overkomt mij nu? Waarom tref ik dit op mijn pad? De geboorte van een kind, het verbreken van een relatie, het overlijden van een dierbare. Gewone verklaringen helpen dan (vaak) niet. Verhalend kunnen we dergelijke gebeurtenissen leren begrijpen. Door er over te gaan vertellen, kunnen we ook op het spoor komen waar het ons ten diepste om te doen is. 

Lancering gesprekstool

Op de identiteitsdag wordt een gesprekstool gelanceerd die helpt om aan de hand van een gesprek over ingrijpende (positief of negatief te duiden) gebeurtenissen op het spoor te komen waar het jou om te doen is, wat jouw leidende principes zijn. Deze principes of drijfveren zijn heel persoonlijk – je draagt ze als een kostbare schat me je mee. In je leven, en zeker ook in je werk.

Deze nieuwe gesprekstool helpt je een gesprek te voeren in tweetallen. Drie gespreksrondes met elk hun eigen sfeer, vragen en intimiteitsniveau, helpen je een biografisch element te verkennen, verbreden en uit te diepen, waarbij je uitkomt bij jouw leidende principes. Waarom? Omdat het belangrijk is als professional te kunnen reflecteren op het waarom van je handelen.

Perspectiefwissel en zelfinzicht

De gesprekstool is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. Bij het testen van de tool in de praktijk waren de proefpersonen verbaasd over het effect ervan: “Ik had op voorhand niet gedacht dat ik zou komen tot zo veel inzicht over mezelf, en dat ik in staat zou zijn mijn perspectief op een belangrijke levensgebeurtenis te veranderen door dit gesprek. Het gesprek aan de hand van de tool ging verbazend snel de diepte in, maar het gebeurt op een heel veilige manier.”

Durf jij het aan om in gesprek met de ander tot zelfinzicht te komen? Wie op 11 november naar de Identiteitsdag Katholiek onderwijs komt, krijgt bij het invullen van een vragenlijst, deze gesprekstool mee naar huis.

Geef je op voor de Identiteitsdag Katholiek Onderwijs

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs