U bent hier

Wat betekent Europese hoofddoekuitspraak voor scholen?

Het Europees Hof van Justitie bepaalde deze week dat een werkgever personeel mag verbieden een religieus symbool te dragen. Wat betekent deze uitspraak voor Nederlandse scholen?  

Niets, zegt Verus advocaat Janet Ranke. In Nederland geldt sinds jaar en dag hetzelfde: Scholen kunnen regels opstellen ten aanzien van religieuze uitingen in de school, mits goed beargumenteerd. 

Alle religieuze symbolen

Aanleiding voor de zaak bij het Europees Hof was een verbod op het dragen van een hoofddoek en daarom werd de uitspraak deze week in de media de ‘hoofddoekuitspraak’ genoemd. 

Maar de rechter heeft gezegd dat bedrijven personeel mogen opdragen om neutrale kleding te dragen, mits het bedrijf hiervoor een gegronde reden heeft en het verbod duidelijk is vastgelegd. Daarmee geldt de uitspraak dus niet alleen voor hoofddoeken, maar voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen.

Duidelijk en consistent beleid

Voor scholen geldt dat een eventueel hoofddoekverbod zich moet richten op het waarom, niet op het hoe. De wet geeft bijzondere scholen de ruimte om een verbod op het dragen van een hoofddoek uit geloofsovertuiging op te leggen. Dat mag echter alleen als de regel bijdraagt aan de verwezenlijking van het doel en grondslag van de school. Bovendien moet het beleid consistent worden uitgevoerd. 

 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs