U bent hier

Waarom Dave Ensberg De Monitor over passend onderwijs ‘gemakkelijk rellen’ vindt

Ongebalanceerd, oppervlakkig en tendentieus. Bestuurder Dave Ensberg van Biezonderwijs is geregeld kritisch over passend onderwijs, maar heeft geen goed woord over voor de uitzending van televisieprogramma De Monitor hierover, afgelopen zondag. “Ze willen in één beeld horen hoe passend onderwijs ervoor staat: gelukt of mislukt.” 

De conclusie van het programma was ontegenzeggelijk het tweede: passend onderwijs is mislukt. Ensberg postte een kritische tweet. We belden hem. 

Wat een boze tweet.

“Nou, ik houd van onderzoeksjournalistiek, zeker als het van mijn belastingcenten is. Programma’s als Argos, Nieuwsuur… daarin komt de ongemakkelijke waarheid genuanceerd naar voren. Maar de uitzending van De Monitor is zwak, ongenuanceerd. Het is gewoon gemakkelijk rellen.”  

“Ik zie een programma waarin zoveel mogelijk mensen die teleurgesteld zijn aan het woord komen en mensen die de boeman zijn worden geïnterviewd tot ze iets zeggen waarop je ze kunt pakken. Boos ben ik niet, meer teleurgesteld. Zo’n programma brengt veel onrust teweeg over een maatschappelijk thema.” 

Want het gaat helemaal niet zo slecht met passend onderwijs? 

“Er gaan dingen niet goed genoeg en die moeten beter. Ik snap ook veel van de kritiek die er klinkt op passend onderwijs. Maar in dit programma worden er individuele casussen genomen die gebruikt worden ter illustratie van een landelijk beeld. 

En een generiek beeld van passend onderwijs is gewoon niet te geven. Daarvoor zijn er teveel samenwerkingsverbanden, die in verschillende regio’s, onder verschillende condities en met verschillende afspraken samenwerken.
De Monitor wilde een eenduidig beeld geven: passend onderwijs is gelukt of mislukt. Maar dat kan niet.”

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs