U bent hier

Voorzitter ISO: ‘Prestatieafspraken universiteiten leiden tot absolute minimum aan onderwijskwaliteit’

“Het wordt tijd dat onderwijs op de universiteit gelijk komt te staan aan onderzoek”, zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. Rankings beoordelen universiteiten puur op hun onderzoeksresultaten. De beloningsstructuur is gebaseerd op onderzoek. En de prestatieafspraken met universiteiten garanderen ook niet meer dan the bare minimum aan onderwijskwaliteit.

Aanleiding voor ons gesprek met de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, is het verschijnen van de Shanghai-ranking Universiteiten. Sinnige noemde het “een wie-wordt-het-meest-geciteerd-lijstje”, dat totaal voorbijgaat aan de onderwijzende taak van universiteiten.

Lesgevende taak ontbreekt totaal

“Het aantal citaten en het aantal Nobelprijswinnaars dat een universiteit heeft gehad, daar baseert deze ranking zich op”, zegt Sinnige. “Wij zeggen: een goede universiteit heeft ook goede docenten. De lesgevende taak ontbreekt totaal in die lijstjes.”

En niet alleen de internationale rankings, maar ook de beloningsstructuur gaat voorbij aan de lesgevende taak van universiteiten, constateert hij. 

Niet meer dan een basiskwalificatie

Van de prestatieafspraken met de universiteiten, die zich toch ook richten op onderwijsprestaties, heeft Sinnige in dit kader geen hoge verwachtingen. “Daarin wordt afgesproken dat het percentage docenten met een Basiskwalificatie Onderwijs omhoog moet. Maar dat is the bare minimum! Het begínt met zo’n BKO. Van daaruit moet je docenten constant begeleiden en hen aanmoedigen te verbeteren en zich verder te ontwikkelen.”

“De BKO is een papiertje waarmee je nu voor de klas wordt gezet en aan je lot wordt overgelaten. Het is geen beginpunt, maar een eindpunt.”

Vinger aan de pols

De ene instelling doet het beter dan de andere, weet Sinnige. En natuurlijk: sommige docenten doen écht hun best terwijl anderen zuchtend constateren dat lesgeven helaas ook bij hun werk op de universiteit hoort. Om de eersten te belonen riep het ISO de Docent van het Jaar Verkiezing in het leven. “We zijn in gesprek met het Ministerie en de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor kwaliteit van onderwijs. En zelf houden we ook in de gaten of men zich aan de afspraken houdt.”

Een ranglijst van universiteiten op basis van alleen onderwijs? Nee, dat is geen oplossing. “Maar als je je presenteert als de beste universiteit van Nederland omdat je op nummer 60 in de Shanghai Ranking staat, moet daarin ook je onderwijskwaliteit zitten. En niet alleen onderzoek.”

Beeld Gent Verkend

 

WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs