U bent hier

Verusreis naar Israël ‘een herontdekking van mijn geloof’

Van 30 maart tot 7 april gingen leidinggevenden en andere onderwijsmedewerkers samen met rabbijn Soetendorp op een inspirerende Verus studiereis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Helen Adriani, CNV Connectief-voorzitter, was één van de deelnemers en vertelt hoe deze reis een herontdekking van haar geloof was.

“Wat een bijzondere en geweldig georganiseerde studiereis heb ik mee mogen maken; met dank aan Dick, Walter, rabbijn Soetendorp en Ron. Een reis vol inspiratie, verbinding, hoop, dialoog, verbroedering, geloof, tradities en openheid rondom het thema ‘leiderschap, onderwijs en spiritualiteit’, en met stuk voor stuk bijzondere mensen. 

Het is al bijzonder hoe zo'n reis zich ontwikkelt; de start op Schiphol met mensen die je niet kent, dat je de ene na de andere historische en heilige plek bezoekt, waar overal en constant ontmoeting en dialoog plaatsvindt, en waar je na ruim een week afscheid van elkaar neemt met het gevoel dat je uit elkaar gaat als familie. 

Meenemen en doorgeven

Deze reis heeft me aan het denken gezet; hoe vanzelfsprekend is het leven in vrijheid, hoeveel waarden hechten wij aan onze tradities en ons geloof, hoe betekenisvol is ons leven, en zijn wij in staat als (school)leiders écht te verbinden, écht perspectief en hoop te geven, en écht inclusief te denken? Wat nemen wij van deze reis mee terug en wat geven we door?

Bepalende momenten

Alleen al het bewust hierover nadenken en stilstaan heeft deze reis de moeite waard gemaakt. Persoonlijk was deze reis voor mij niet alleen inspirerend en een gelegenheid om even uit de dagelijkse hectiek te zijn, maar ook een herontdekking van mijn geloof. Een paar momenten waren daarin voor mij bepalend; het bezoek aan de grafkerk in Jeruzalem, het bezoek aan de geboorteplek in Bethlehem, onze viering op het meer van Galilea en de bezinningsmomenten met rabbijn Soetendorp.

Geloof in verandering

Het 'zijn' heb ik daar op die momenten in m'n hart gevoeld. En misschien is het meemaken van zo'n reis wel nodig om dat weer te ervaren. Wat ik door wil geven is een stukje geloof; geloof dat onderwijs de weg is naar hoop en toekomst, geloof dat waarden en liefde belangrijker zijn dan verdeeldheid en macht, geloof dat inclusief denken verbindt, en geloof dat wij als individuen veranderingen in gang kunnen zetten. En zoals rabbijn Soetendorp al zei "laat niet teveel tijd tussen de intentie en het doen". 

Mijn man had dat al begrepen; de intentie om onze eerste trouwdag niet alleen thuis in Nederland te zitten maar met mij in Israël te vieren, had hij meteen omgezet in daden. Dat noem ik nog eens echte liefde ;-). En dat, samen met alle andere bijzondere momenten was dit voor mij een reis om nooit meer te vergeten.” - Helen Adriani, CNV Connectief-voorzitter, o.a. CNV Onderwijs.

Meer informatie

Ieder jaar organiseert de Verus Academie deze studiereis naar Israël en de Palestijnse gebieden. De Verus Academie wil met deze reis onderwijsmensen de mogelijkheid bieden om nieuwe inspiratie op te doen. Heeft u belangstelling voor deze reis? Neem dan contact op met Dick den Bakker.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs