U bent hier

Verus steunt initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ en geeft boeken weg

Gisteren sloot Verus zich aan bij het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’. Dit initiatief heeft als missie “alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken”. Jaarlijks komen twee bekende boeken beschikbaar die voor €2 per stuk kunnen worden aangeschaft en (bij voorkeur) vervolgens worden weggegeven aan kinderen voor wie lezen niet vanzelfsprekend is. Verus roept zijn leden op om mee te doen! En geeft zelf 150 boeken weg.

Wat twee jaar geleden vanuit de boekhandelswereld begon onder de namen ‘Geef mij maar een boek’ en ‘Ik wil een prentenboek’ is uitgegroeid tot het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ dat ondersteund wordt door een groot aantal partijen waaronder De Leescoalitie, Ouders&Onderwijs, Stichting Zwerfboek, Stichting Jarige Job en Kinderen van de Voedselbank. Ook Verus sloot zich gisteren aan bij het initiatief door samen met de andere betrokken partijen een ‘pledge’ (belofte) te ondertekenen tijdens de landelijke conferentie Alles is gezondheid.

Jeugd- en prentenboek

Het doel van het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is ieder kind in Nederland een verzameling van mooie kinderboeken te laten opbouwen. In het bijzonder richt de actie zich op kinderen voor wie thuis lezen en het zelf hebben van boeken niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld vanwege armoede. 

In het kader van de actie komen elk jaar twee boeken beschikbaar, een klassiek jeugdboek in februari en een prentenboek in april, die voor slechts € 2 per stuk kunnen worden aangeschaft bij de lokale boekhandel. Dit jaar zijn dit respectievelijk Ronja de roversdochter (verkrijgbaar vanaf 9 februari) en Raad eens hoeveel ik van je hou (verkrijgbaar vanaf 3 april). 

Het idee is dat deze boeken worden gekocht en vervolgens vooral worden weggegeven aan kinderen uit de speciale doelgroep. Bij de actie hoort ook een houten boekenplankje dat kinderen zelf kunnen schilderen. Dit boekenplankje is eveneens bij de boekhandel verkrijgbaar.

Win Ronja de Roversdochter

Verus vindt de actie ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ een mooi initiatief dat aansluit bij onze visie dat alle kinderen gelijke kansen geboden moeten worden, ongeacht hun afkomst of situatie. Boeken passen bovendien bij uitstek bij (de opdracht van) scholen en kunnen gemeenschapsbevorderend werken, bijvoorbeeld door ze samen te lezen. Het initiatief heeft ook verschillende lessuggesties. Op de websites Geef een boek cadeau en Geef een prentenboek cadeau kunt u meer lezen over het initiatief.

Wij roepen onze leden op om mee te doen met de actie, door bijvoorbeeld een of meer klassen een actieboek cadeau te doen en er gericht mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het gezamenlijk te lezen. Het meer gericht weggegeven van een of beide actieboeken, zoals aan kinderen in een taalklas kan natuurlijk ook. U kunt de boeken ook gebruiken om met inschakeling van ouders het belang van thuis lezen onder de aandacht te brengen.

Verus ondertekende niet alleen een pledge, we stellen ook 150 exemplaren van het boek Ronja de Roversdochter beschikbaar. Heeft u een mooie bij de actie passende bestemming? Laat het weten aan Robbert Jan de Vries (rjdevries@verus.nl) en ontvang per school maximaal 30 boeken. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs