U bent hier

VERUS 2017 HOU VAN MIJ

“Rotjongeren bestaan niet, want er zit altijd een verhaal achter”, zei afdelingsleider Gert van den Heuvel vanochtend tijdens De School Draait Door van VERUS 2017. En docente Haitske van de Sande benadrukte dat niemand voor het leraarsvak kiest omdat’ie zo geïnspireerd is door de kerndoelen van het examen. Kortom: onderwijs heeft met liefde te maken. Het thema van vandaag is dan ook HOU VAN MIJ, Van hoeveel kinderen kun je houden? 

Ze gingen het onderwijs in dankzij leerkrachten die hen écht zagen. Of misschien ondanks de leerkrachten die hen tekortdeden. Degene bijvoorbeeld die tegen bestuurder Dave Ensberg zei: “Ik word misselijk van je”, terwijl hij als tiener in een periode van rouw zat. Of degene die aan de ambitieuze kinderen in de taalklas van godsdienstdocente Hala Allahibi vroeg: “Wie gaat hier dan de straten schoonmaken?” toen zij aangaven graag arts of architect te willen worden.

Daartegenover staan de docenten die hen een gevoel van veiligheid gaven. Het gevoel te mogen zijn wie ze zijn. Die onvoorwaardelijk van hen hielden. 

Begrip en interesse

Kansen geven, daarin uit zich de liefde in het onderwijs. Ensberg is onder de indruk van zijn leraren die met zo veel liefde een leerling blijven begeleiden ondanks het vreselijke gedrag dat hij vertoont richting hen en zijn klasgenoten. Allahibi bood een leerlingen met zo’n lastige thuissituatie dat ze niet aan slaap toekwam, de mogelijkheid zich terug te trekken uit de les als ze te moe was. Na een paar weken was ze weer volop aanwezig. “Ze bedankte me voor de mogelijkheid die ik haar bood. Begrip en interesse, daarin uit liefde zich ook.”

Wat je geeft, krijg je terug

Wat je geeft, krijg je terug. Zoveel werd duidelijk aan tafel. Je eigen houding doet er dus toe. En een beetje positieve instelling wil daarbij wel helpen. Zoals schooldirecteur Gea Pereboom zei: “Als ik plezier en rust kan uitstralen, zie ik dat ook terug in de school. Ik haal er al plezier uit als ik de school inloop en een leerling zegt: ‘Hallo juf Gea’.”

Ben je er niet bij vandaag? Zet alvast in je agenda: VERUS 2018 op 31 mei 2018

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs