U bent hier

‘Verplichte aansluiting bij samenwerkingsverband inbreuk op vrijheid van vereniging’

De verplichting van schoolbesturen om zich aan te sluiten bij een of meer samenwerkingsverbanden is niet in overeenstemming is met de verdragsbepalingen en grondwettelijke bepalingen over het recht op vereniging. Dat constateert mr. Kees Jansen in een artikel dat hij schreef voor de NTOR en waarvoor hij vrijdag de NVOR-Mentink Award kreeg.

Schoolbesturen verliezen, volgens Jansen, door deze verplichting een deel van hun zeggenschap, hetgeen in de praktijk negatieve financiële en praktische gevolgen heeft voor sommige schoolbesturen. In zijn volgens de jury goed geschreven en uitstekend leesbaar artikel bespreekt Jansen de wetgevingsgeschiedenis van de wettelijk verplichte aansluiting en toetst de wettelijke bepalingen daarover aan de grondwet en de internationale bepalingen over de vrijheid van vereniging. Hij komt tot de conclusie dat de verplichte aansluiting inbreuk maakt op deze bepalingen en niet voldoet aan het vereiste van proportionaliteit.

Kees Jansen is jurist bij Verus. Hij ontving de award uit handen van prof. Dick Mentink. De NVOR-Mentink Award wordt uitgereikt aan de auteur van de door de jury als beste beoordeelde publicatie in de afgelopen twee jaar.

Lees hier het artikel 'Passend onderwijs en de vrijheid van vereniging’ dat in februari 2018 in het Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht verscheen.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs