U bent hier

Verlenging termijn Nationaal Programma Onderwijs voorlopig niet aan de orde

Vrijwel alle organisaties in het onderwijs zijn het erover eens: de periode van 2,5 jaar van het Nationaal Programma Onderwijs is te kort om de middelen duurzaam en effectief in te zetten. Een verlenging van de bestedingstermijn gaat er voorlopig niet komen, net als de gevraagde structurele middelen. Dat bleek maandag 7 juni in een debat in de Tweede Kamer over het Nationaal Programma Onderwijs.

Een van de redenen om de bestedingstermijn niet te verlengen is de demissionaire status van het kabinet. Minister Slob gaf tijdens het debat aan dat een demissionaire minister niet te ver vooruit kan kijken of formerende partijen in de weg kan zitten.

Vooral Paul van Meenen (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) maakten zich zorgen dat door een verlenging van de termijn (en daardoor mogelijk ook een verhoging van het budget) er aan de onderhandelingstafel geen nieuw structureel geld vrijgemaakt zou kunnen worden voor het onderwijs. Beide Kamerleden dienden dan ook een motie in om pas in het voorjaar van 2022 onderzoek te doen naar besteding van de NPO-middelen en dan mogelijke verlenging te overwegen. Over deze motie wordt op 15 juni gestemd.

Rectificatie: in de nieuwsbrief van 10 juni is dit bericht meegenomen met de kop 'Geen verlening van onderwijssteun'. Dit gaat om een tikfout en moet natuurlijk zijn: 'Geen verlenging van onderwijssteun'. Excuses voor het ongemak.
PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs