U bent hier

Verhalen als stof voor burgerschapsvorming

“Hier zie je wat verhalen kunnen bewerkstelligen”, zei EO-eindredacteur Ida Overdijk na afloop van de eerste van drie inspiratiesessies ‘Toekomstgericht denken’. Bij ROC Friese Poort in Emmeloord deden docenten en studenten inspiratie op voor burgerschapsvorming naar aanleiding van de documentaire serie Sign of the Times die de EO eerder dit jaar uitzond. Er volgen nog soortgelijke sessies op vo-scholen in Rotterdam (15 november) en Den Bosch (22 november).

In de serie spreken vrouwelijke denkers zich uit over grote thema’s als democratie, religie, klimaat, (on)gelijkheid en leiderschap. De vijf afleveringen bieden “een perspectief van vrouwen in de men’s world waarin we leven”, aldus Overdijk. Het bleken vooral ook de persoonlijke verhalen in de serie te zijn die aanknopingspunten boden voor persoonlijke verhalen en reflectie in de klas.

Dat bleek onder meer in de deelsessie over ongelijkheid, waar verhalen over adoptie en pestervaringen werden gedeeld. “Leer elkaar kennen voordat je oordeelt”, was één van de conclusies. In de deelsessie over leiderschap ontstond het bewustzijn dat iedereen een leider kan zijn, ook in het klein, en dat dat op verschillende manieren kan: “Je kunt leiden als een tijger maar ook als een vlinder”. Rond het thema klimaat werden angst en hoop gedeeld, met een “positieve flow” als uitkomst, gericht op “liefde en zorg voor de aarde”.

Verus organiseert de inspiratiesessies samen met Nieuw Wij, de EO en de scholen die hun deuren hebben opengesteld. Ze leveren inspiratie op voor lesmateriaal bij de documentaire serie.

Meld u hier aan voor de inspiratiesessie in Rotterdam of Den Bosch!

 

VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs