U bent hier

Verbinding zoeken in een donkere tijd? Verus lanceert speciale tool

Juist in een tijd waarin je je handen vol hebt aan het ‘draaiend houden’ van de school is er meer behoefte aan zorg voor de binnenkant van de organisatie. Het anticiperen op wisselende maatregelen vraagt om een regel-modus en continue aanpassing. Dat kost veel tijd en energie, maar vanuit de aard van de maatregelen vraagt het ook om extra inspanning om hierbij met elkaar in verbinding te blijven.

En dat is nodig om de moed er in te houden, en om mensen betrokkenheid te laten ervaren. Dat valt niet altijd mee. In het VO horen we bestuurders en schoolleiders zeggen:

‘Het gevaar is dat er eilandjes in de school ontstaan: mensen missen de verbinding onderling, nu docenten elkaar ook niet tegenkomen in de personeelskamer, en ze vooral overleggen via Teams. Het kost mensen moeite om zichzelf aangehaakt te houden.’

‘Collega’s missen perspectief: er is geen duidelijke horizon van hoe lang we het nog moeten volhouden op deze manier.’

‘Ik merk kortere lontjes, en meer mis- communicatie, juist omdat er minder goede afstemming kan plaatsvinden.’

‘Wat we nodig hebben in deze tijd is levenskunst.’

Om er samen de moed in te houden, hebben we vanuit Verus een aantal ideeën op een rijtje gezet, die mogelijk kunnen helpen. Ze zijn ‘licht-zinnig’, met naast inhoudelijke onderwerpen ook ingrediënten als humor en positiviteit. Om lichtpuntjes te zien en te waarderen waar het goed gaat. Om verbinding te zoeken en het goede gesprek te blijven voeren. Misschien helpt het om goed en geïnspireerd onderwijs te blijven bieden in een soms wat donkere tijd. En om jullie eigen ideeën en creativiteit extra aan te wakkeren.

Download de tool 'Verbinding zoeken in een donkere tijd'.

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs