U bent hier

Verbinden en vechten volgens Mandela. Kom naar ons netwerk voor toezichthouders en bestuurders

Op dinsdag 2 februari 2016 organiseert Verus een netwerk voor toezichthouders en bestuurders van bij ons aangesloten schoolorganisaties. Een middag met aandacht voor actuele en relevante theoretische inzichten waarin u actief en praktisch zelf met het onderwerp aan de slag gaat. Tijdens deze bijeenkomst draait het om een spannend en vaak onderbelicht thema:

‘Hoe kunt u in overeenstemming met uw eigen waarden effectief nadenken over wat macht in uw organisatie betekent?’ 

Inleider is dr. Martin Hetebrij. Hetebrij werkte 20 jaar als methodoloog aan de Vrije Universiteit. Het belangrijkste hij naar eigen zeggen heeft gedaan is het ontwikkelen van een visie op de manier waarop macht en communicatie in organisaties functioneren. “Die visie moest een brug zijn tussen een algemene filosofie over de grote ontwikkeling van maatschappij en organisaties, en anderzijds de problemen die mensen dagelijks ervaren. De brug was niet gemakkelijk te slaan.”

Hetebrij heeft een theoretische basis gelegd en daar verschillende boeken over geschreven. 

‘Wat we van Nelson Mandela kunnen leren’

Zijn laatste boek staat vooral centraal tijdens deze netwerkbijeenkomst. Daarin reconstrueert hij het politieke handelen van Mandela aan de hand van de verhalen die Mandela daar zelf over vertelt of verhalen van mensen die hij goedkeurde. De titel: Politiek Meesterschap, verbinden en vechten volgens Mandela

De belangrijkste conclusies voor Hetebrij zijn:

  • Effectief politiek handelen vraagt het politieke vermogen om te verbinden, om te vechten en om te herstellen

  • Meer effectief en hoogwaardig politiek handelen vraagt zowel politiek als moreel vermogen

Tijdens de netwerkbijeenkomst is er ruimschoots gelegenheid om samen over het centrale thema te discussiëren en met elkaar interactief aan de slag te gaan. Bovendien kunt u elkaar spreken tijdens de afsluitende maaltijd.

Praktische informatie vindt u hier

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs