U bent hier

Veerkracht train je zó

Veerkracht kun je trainen. En het kost nauwelijks extra tijd. Dr. Rinka van Zundert, docent Positieve Psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, geeft op de Identiteitsdag Katholiek onderwijs tips hoe veerkracht en daarmee welzijn bij leerlingen te bevorderen. En vertelt wat het effect daarvan is. Een tipje van de sluier.

Veerkracht & Hoop is het thema van de Identiteitsdag op 9 november waar Van Zundert een lezing houdt over het belang van veerkracht. Want veerkracht is belangrijk, zegt ze. “Veerkracht beïnvloedt het welbevinden positief. En zorgt zo voor leerlingen, leerkrachten en leidinggevenden die lekkerder in hun vel zitten, betere leerprestaties en minder ziekteverzuim.”

Veerkracht op het bordje van de school

Zijn veerkracht en welzijn een zaak van de school? Ja, zegt Van Zundert. “Ik weet: leerkrachten krijgen al van alles op hun bordje. Maar de school zou kinderen hier echt in moeten trainen. Want als een kind niet helemaal goed in zijn vel zit, kan hij ook niet goed leren. In mijn lezing zal ik uitleggen hoe dat werkt in het brein, maar het komt erop neer dat het leervermogen groter wordt door positieve emoties.”

De invloed van gedachten

Omstandigheden kun je niet altijd veranderen: er komt gegarandeerd tegenslag op je pad. “En dat wil je ook, anders kun je niet groeien. Maar we geven kinderen te weinig expliciete tools in handen om daarmee om te gaan.” 

Een voorbeeld van zo’n tool: Je kunt leerlingen uitleggen dat gedachten vaak je gevoel en handelen bepalen. En dat je die gedachten kunt managen. “Terwijl je in de klas een boek leest of film kijkt, kun je de leerlingen vragen: wat zou deze persoon denken? Wat zou zo’n gedachte met je doen? Is het waar wat iemand denkt? En hoe zou hij/zij anders, optimistischer, kunnen denken?” Om leerlingen zich bewust te maken van hun eigen gedachten en de invloed daarvan. 

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd naar meer tips en het effect van veerkracht en hoop in het onderwijs? Kom naar de Identiteitsdag Katholiek Onderwijs

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs