U bent hier

Vanaf 15 november: Masterclasses Waardengedreven bestuur en toezicht

Op 15 november starten de masterclasses die leden van Verus helpen de rol van bestuur en toezicht in te vullen. Marco de Vries, bestuurder van Christelijk College De Noordgouw, nam dit jaar deel: “Leren besturen vanuit de kracht van de groep, dat heb ik echt meegekregen uit de cursus. Het is eigenlijk net als in de muziek: solo sta je sterk, maar met de groep samen wordt het nog sterker.”

Muzikant en bestuurder

De Vries kijkt terug op zijn ontwikkeling als bestuurder. “Sinds juli 2015 ben ik rector bestuurder bij De Noordgouw. Toen ik bestuurder werd had ik eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon. Maar inmiddels heb ik het gevoel dat ik het beheers en dat ik verder gekomen ben.” 

De Vries is in zijn vrije tijd muzikant. “Na de cursus merkte ik dat ik een goede vergelijking kan maken met mijn ontwikkeling als muzikant. Ik begon als solozanger met een gitaar. Ik had niet het gevoel dat ik anderen nodig had. Op een gegeven moment kwam ik in een band terecht. Daar bleek liedjes schrijven één van mijn andere talenten te zijn. Dat deed ik dan ook: in het begin opnieuw onder begeleiding van mijn eigen gitaar. Maar door samen te werken in een groep ontdek je dat je niet alles kant-en-klaar moet aanleveren. 

Je moet niet alles zelf willen bedenken: als je het samen maakt wordt het juist steeds mooier.”

Samenwerken

Precies dát leerde De Vries ook in zijn functie als bestuurder. “Mijn relatie met de toezichthouder is veranderd. Ik beschouw hem nu als sparringpartner en adviseur. Net als in de muziek: meer samenwerken en samen creëren. Dat krijg ik ook als feedback van hem terug: in het verleden kon ik krachtig vertellen ‘hoe we het moesten gaan doen’, maar nu sta ik er én maak ik gebruik van de kracht van de groep.”

Melodie

In het muziek maken heeft De Vries, naast het liedjes schrijven, inmiddels de rol van bassist. “De bassist legt de basis voor de melodie. Vergelijkbaar met mijn rol als bestuurder. Het ‘schreeuwerige’ dat je in het begin van je carrière hebt, verdwijnt.”

“Ik ben nu meer op de achtergrond aanwezig, maar meer voorwaarde scheppend en daarin leidend. Mensen gaan dan, net zoals de bas naar het volgende akkoord loopt, vanzelf ‘de goede kant op’. Het gaat om het samenspel, waardoor er een mooi liedje ontstaat waaraan iedereen een herkenbare bijdrage heeft geleverd.”

Meer informatie

Vanaf 15 november start de cursus Waardengedreven bestuur en toezicht. U kunt zich aanmelden via onze website. Heeft u vragen over deze masterclasses? Neem dan contact op met Carla Rhebergen


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs